Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osposobljavanje nezaposlenih

Isplati se – dugotrajno nezaposleni se obuče, zaposle i ostanu u županiji

Foto: Osječko-baranjska županija
Vrijednost novog ugovora je 48.000 kuna, a program se obavlja za 10 nezaposlenih osoba

Ugovor o programu osposobljavanja nezaposlenih osoba za obavljanje poslova pomoćnika/pomoćnice u nastavi s učenicima s teškoćama potpisali su župan Ivan Anušić i ravnateljica Učilišta Studium Ana Gale. Riječ je o jednom od programa u okviru projekta poticanja dugotrajno nezaposlenih osoba koji Osječko-baranjska županija u cijelosti financira.

ŽUPANIJA POTIČE KVALITETNE PROGRAME UDRUGA Za doprinos razvoju poljoprivrede 90.000 kuna

Četiri programa

– U razdoblju od 2004. do 2020. Županija je financirala osposobljavanje 995 dugotrajno nezaposlenih osoba kroz različite edukacijske programe u vrijednosti od 3,398.394,76 kuna. Vrijednost ovog ugovora je 48.000 kuna, a program se obavlja za 10 nezaposlenih osoba čiji popis utvrđuje Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Osijek. Ulaganja Županije u prekvalifikaciju dugotrajno nezaposlenih osoba se vraćaju jer ljudi nalaze posao nakon prekvalifikacije, spremniji su odgovoriti na potrebe tržišta rada, ostaju na području naše županije i unapređuju našu zajednicu i županiju, što se nadam da će biti i u ovom slučaju osobito jer su potrebe za asistentima u nastavi svake godine sve veće i postoji manjak tih kadrova – kaže župan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović dodaje da je Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje definirala četiri programa osposobljavanja za dugotrajno nezaposlene osobe. U tijeku su ECDL edukacija s 15 polaznika i osposobljavanje za računovodstvo za mala poduzeća s 10 polaznika, a priprema se početak programa za voditelje EU projekta (20 polaznika), a sada i program osposobljavanja 10 polaznika za poslove pomoćnika/pomoćnice u nastavi u radu s učenicima s teškoćama. Osim troška edukacije, Županija u potpunosti financira i trošak prijevoza.

NOVOSTI Mjere za poticanje poljoprivrede: Potpore do 50 tisuća kuna

Dobri rezultati

Prema saznanjima HZZ-a Područne službe Osijek, više od 60 posto polaznika u roku od šest mjeseci nakon edukacije pronađe posao, što je jako dobar rezultat, pa se u tom cilju pripremaju nove mjere i projekti kojima se želi pomoći nezaposlenim osobama u lakšem pronalasku posla.

– Zahvaljujem Osječko-baranjskoj županiji što prepoznaje važnost i kontinuirano ulaže u cjeloživotno obrazovanje te omogućava ovim osobama da ulažu u svoje znanje, promjene karijeru i povećaju mogućnost svog zapošljavanja. U ovom programu edukacija traje 218 školskih sati, odnosno oko pet mjeseci, s tim da je nakon teorijske nastave naglasak na praktičnoj nastavi. Polaznici trebaju imati završenu četverogodišnju srednju školu, liječničko uvjerenje da su sposobni za obavljanje tih poslova i potvrdu o nekažnjavanju – ističe Ana Gale, ravnateljica Učilišta Studium.