Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
16. festival dječjeg folklora

Ivančice pokazale da su spremne za skorašnju turneju po Francuskoj

U Kutini održan 16. Festival dječjeg folklora
1/11
Foto: Grad Kutina
KUD-ovi iz cijele Hrvatske od Međimurja, Zagorja, Dalmacije, sa otoka, Istre, Slavonije predstavili su se sa četiri izvedbe na središnjoj priredbi

U Domu kulture POU Kutina, proteklog vikenda održan je 16. Festival dječjeg folklora Hrvatske koji se tradicionalno održava u Kutini. Festival je prije 16 godina pokrenulo kutinsko folklorno društvo Ivančice koje je i organizator ovog festivala.

Grad Kutina Novi vlasnik Kutina za 14 milijuna kuna prodala odmaralište na Malom Lošinju

Na ovogodišnjem Festivalu nastupilo je 11 KUD-ova od kojih su mlađu skupinu sačinjavali KUD Graničar iz Čazme, Centar tradicijske kulture iz Varaždina, KUD Ivan Goran Kovačić iz Siska, KUD Pleter iz Dugopolja, KUD Metković iz Metkovića, te KUD Ivančice iz Kutine, dok je stariju grupu sačinjavao FA Broda, Slavonski Brod, HKUU Sveti Martin, KUD Barban, KUD Bokolje s otoka Pašmana, KUD Sv. Antun Pokupska dolina iz Karlovca, KUD Velika Mlaka, KUD Klas iz Podsuseda, KUD Kralj Zvonimir iz Knina, KUD Petar Preradović iz Đurđevca, KUD Šumari iz Vinkovaca i KUD Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica.

U revijalnom dijelu programa nastupio je makedonski Folklorni ansambl "Jonce Hristov" iz Skopja, koji su svoj tradicionalni ples predstavili dan prije na održanim Danima kruha, obavijestili su iz Grada Kutine.

Ivančice su izvele cjelovečernji koncert sa svojim gostima te su pokazale da su spremne za skorašnju devetodnevnu turneju po Francuskoj. Rade u više sekcija i okupljaju velik broj mladih ljudi, a kako je rekla Katica Tomac mladi polako preuzimaju i vođenje KUD-a, a ideja i kreativnosti im ne manjka. I ovom prilikom uputila je zahvalu svim roditeljima na podršci bez koje bi mnoge aktivnosti KUD-a Ivančice bile nemoguće.

umirovljenici iz gradskog proračuna Umirovljenici s manjim mirovinama dobit će božićnice

KUD-ovi iz cijele Hrvatske od Međimurja, Zagorja, Dalmacije, sa otoka, Istre, Slavonije predstavili su se sa četiri izvedbe na središnjoj priredbi. Festival je otvorio gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić riječima podrške tradiciji i mladima koju čuvaju i nalaze u njoj inspiraciju.

Dobrodošlicu gostima u Sisačko moslavačku županiju izrazio je i dožupan Roman Rosavec koji je naglasio zadovoljstvo što je upravo Moslavina prepoznata kao kraj koji posebnu pozornost pridaje folkloru i njegovanju tradicije.