Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Tradicijski proizvodi

Ivanić-Grad kreće u zaštitu vankuša i belih kobasa

1/2
Foto: Grad Ivanić-Grad
Vankuši se obično konzumiraju kao prilog glavnom mesnom jelu (pečenki), zaliveni masnoćom od pečenja, dok su bele kobase hladno ili toplo predjelo

Bele kobase i moslavački vankuši uskoro bi trebali biti zaštićeni autohtoni proizvod Ivanić-Grada. Gradonačelnik Javor Bojan Leš danas će predstaviti inicijativu o brendiranju tih tradicijskih specijaliteta, uvjeren da će znatno obogatiti zavičajnu gastroponudu te pridonijeti očuvanju identiteta i promociji toga kraja. 

Ilustracija očuvanja kulture baštine Počinje provedba projekta Industrijska baština Ivanić-Grada

I vankuši i bele kobase delikatese su nastale u nekadašnja siromašna vremena na području Ivanića. Od svakodnevno dostupnih namirnica pripremale su se često, no danas su gotovo pale u zaborav. Kao tradicionalni pekarski proizvod isključivo graničarskog kraja (Vojna krajina) vankuši su se pripremali od tankog valjanog tijesta dobivenog od bijelog pšeničnog brašna, soli, ulja i vode. Nakon odmaranja i premjesivanja tijesta, domaćice su ručno valjale pravokutnike debljine 3 mm (60x50 cm), nadijevale ih smjesom od svježeg kravljeg sira, jaja, kukuruznog brašna ili krupice ili vrućom vodom pofurenih, odnosno kuhanih jagla (grubo samljeveno cijelo zrno kukuruza ) i soli (min. 40% nadjeva). Punjeno tijesto rezale su i oblikovale u trake širine 10 cm, preklapale u jastučiće veličine 4-5 cm X 2-3 cm i pekle ih u krušnoj peći ili električnoj pećnici, nakon premazivanja uljem i posipavanja listićima maslaca.

Foto: Grad Ivanić-Grad

Vankuši se obično konzumiraju kao prilog glavnom mesnom jelu (pečenki), zaliveni masnoćom od pečenja, dok su bele kobase hladno ili toplo predjelo. Riječ je o ručno proizvedenoj, toplinski obrađenoj i dimljenoj kuhanoj kobasici pripremljenoj od tradicionalnih domaćih sirovina – svinjskog mesa (50% nadjeva) i masnog tkiva, kukuruznog brašna, svinjskog bujona i začina. Inicijativa za registraciju dolazi na temelju dugotrajne proizvodnje u privatnim, malim mesnicama te obiteljskim domaćinstvima, gdje se i danas proizvodi za vlastite potrebe.