Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
očuvanja kulture baštine

Počinje provedba projekta Industrijska baština Ivanić-Grada

Ilustracija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Predmet istraživanja su tvrtke koje su obilježile nagli industrijski razvoj grada nakon 2. svjetskog rata i ujedno proslavile Ivanić-Grad u bivšoj državi i regiji

U Ivanić-Gradu počinje provedba projekta u kulturi Industrijska baština Ivanić-Grada, prva mu je faza međunarodna volonterska radionica "Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine Ivanić-Grada" koja će se održati od 31. kolovoza do 11. rujna.  

Suradnjom sa susjedima razvijaju urbani turizam Predstavljen projekt “Panona”

Na radionici će sudjelovati mladi profesionalci iz područja očuvanja kulture baštine iz Španjolske, Portugala, Tajlanda, Argentine, Ujedinjenog Kraljevstva, Srbije, Rusije, Češke i Hrvatske. Osim rada na terenu, mapiranja industrijske arhitekture kao i uvida u arhivsku građu tvrtki, organizirat će se i dvije javne prezentacije za zainteresirane građane i stručnu javnost s ciljem senzibiliziranja lokalnog stanovništva za tu kulturnu temu. Program radionice uključuje i studijsko putovanje u Sisak s ciljem upoznavanja s projektom interpretacijskog centra industrijske baštine Siska koji provodi tamošnji Gradski muzej na čelu s ravnateljem Vlatkom Čakširanom.

Opsežan projekt u kulturi Industrijska baština Ivanić-Grada provodi se s ciljem digitalizacije i suvremene interpretacije bogate industrijske baštine tog Grada te uvrštavanja na Europsku rutu industrijske baštine. Grad i udruga građana Prijatelji baštine iz Ivanić-Grada zajednički surađuju na svim fazama provedbe, a cijeli projekt  trajat će do kraja 2020. godine, priopćila je u srijedu Udruga.

Holandska kuća Jedinstveni Info centar industrijske baštine u Sisku pri kraju - koštao 30 milijuna kuna

Predmet istraživanja su tvrtke koje su obilježile nagli industrijski razvoj grada nakon 2. svjetskog rata i ujedno proslavile Ivanić-Grad u bivšoj državi i regiji. Sponzori projekta su brojne tvrtke koje su djelovale i još uvijek djeluju u industriji u Ivanić-Gradu: INA, Crosco, Ivasim te tvrtke i pojedinci.