Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Holandska kuća

Jedinstveni Info centar industrijske baštine u Sisku pri kraju - koštao 30 milijuna kuna

1/9
Foto: Večernji list
U prizemlju je predviđena info točka i suvenirnica, dok je podrum zamišljen kao 3D projekcijski prostor. U dvorištu je napravljen i novi objekt namijenjen administraciji budućeg Centra

Pred završetkom je jedinstveni projekt u Republici Hrvatskoj kojim će se prezentirati industrijska baština jednog grada. „Info centar industrijske baštine – Holandska kuća“ ukupne vrijednosti 29,3 milijuna kuna, nalazi se u samom središtu Siska, a radovi su pri kraju. Smješten je u tzv. Holandskoj kući, zaštićenom spomeniku kulture, izgrađenoj u drugoj polovici 19.  stoljeća i koja je služila kao skladište robe prevožene rijekom u Sisak. 

Gradski muzej Sisak Konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak

Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskih  strukturnih i investicijskih fondova u iznosu od 19,9 milijuna kuna čime su obuhvaćeni troškovi za rekonstrukciju i dogradnju Holandske kuće te postav industrijske baštine kojim će se na jedinstven način u Republici Hrvatskoj prezentirati industrijska baština grada Siska. 

„Dobit ćemo novi, moderan, interaktivan i posjetiteljima pristupačan izložbeni prostor za prezentaciju industrijske baštine grada Siska.“ – kazuje Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, koji je zajedno s predstavnicima Grada Siska obišao objekt.

Foto: Večernji list

„To je ujedno i projekt unaprjeđenja javne turističke infrastrukture grada Siska s ciljem valorizacije bogate industrijske baštine Siska u kulturno turističke i razvojne svrhe. U sklopu Holandske kuće, na 2000 kvadrata, bit će smješten multimedijalni postav industrijske baštine, prostor Galerije Striegl te jedinstvena i obimna zbirka fonografa, gramofona, radioaparata i ploča Siščanina Velimira Krakera.“ – rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

U prizemlju je predviđena info točka i suvenirnica, dok je podrum zamišljen kao 3D projekcijski prostor. U dvorištu je napravljen i novi objekt namijenjen administraciji budućeg Centra. Osim uređenja Holandske kuće, koja je time spašena od propadanja, sam projekt interpretacije industrijske baštine obuhvaća i projektne aktivnosti hortikulturalnog uređenja unutar zaštićene Arheološke zone Segestica – Sisica na javnoj zelenoj površini u Rimskoj ulici. Prostor zelene površine usko će povezati rijeku Kupu i Javno putničko pristanište – brod Biokovo na koji će pristajati putnici koji su odabrali riječni put za dolazak u Sisak. Također će se  obilježiti dvije pješačke i dvije biciklističke staze koje će povezivati Holandsku kuću i 34 lokacije industrijske baštine u rutu dugu 25 kilometara.

Sisak Europski grad sporta prestižna titula Sisak je Europski grad sporta za 2019.