Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Gradski muzej Sisak

Konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak

1/2
Foto: Večernji list
Park skulptura Željezare Sisak nastao je djelovanjem Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak od 1971. do 1990. godine i nalazi se na području predgrađa Caprag

Do kraja tjedna u Sisku se održava 8. konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak. Ovo je prvi put da u radionici neće sudjelovati splitski studenti konzervacije-restauracije, kao što je do sada bio slučaj, nego su umjesto njih u Sisku studenti konzervacije-restauracije iz Torina u pratnji dr. sc. Moire Bertase s Odjela za kemiju Sveučilišta u Torinu. Program radionice osmislila je i vodi doc. art. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu, a pomaže Neven Peko, restaurator Gradskoga muzeja Sisak.

digitalna transformacija Projekt PISMO poduzetničkog centra za razvoj video igara ušao među najbolje EU projekte

- Tijekom radionice studenti će kroz predavanja, diskusije i praktične aktivnosti usvajati znanja o redovitom održavanju skulptura na otvorenom, demontaži i prijenosu velikih skulptura te izradi grafičke dokumentacije. U provedbi praktičnih aktivnosti u Parku poput čišćenja skulptura, uređivanja zelenih površina oko skulptura pomagat će im djelatnici Komunalca Sisak d.o.o. i Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska – ističe doc. art. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara.

Osma konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak održava se u sklopu međunarodnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS). Radionicu organizira Sveučilište u Splitu (Umjetnička akademija), a domaćin joj je Gradski muzej Sisak.

Foto: Večernji list

Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS) se provodi u šest zemalja, traje tri godine. Ukupni proračun tog projekta je milijun eura, a na sisački dio otpada oko 1,5 milijun kuna. Tijekom tog vremena će se analizirati materijali, napraviti web stranice parka, digitalizirati kompletno gradivo vezano za povijest zbirke, izraditi strategija zaštitnih radova, katalog nestalih skulptura i prijedlozi sanacije pet najteže oštećenih umjetničkih djela.

Park skulptura Željezare Sisak nastao je djelovanjem Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak od 1971. do 1990. godine i nalazi se na području predgrađa Caprag. Neke su skulpture u međuvremenu nestale, no zadnjih godina se intenzivno radi na njihovu očuvanju dok je nekolicina skulptura i obnovljeno.

potpora U Sisak stiglo 20 novih autobusa: EU plaća ukupno 187 autobusa za devet gradova