Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
potpora

U Sisak stiglo 20 novih autobusa: EU plaća ukupno 187 autobusa za devet gradova

1/3
Foto: Večernji list
Autobusi su već stigli, ili će ubrzo stići, u Zagreb, Rijeku, Split, Pulu, Zadar, Osijek, Dubrovnik i Vinkovce – sve gradove koji imaju javni prijevoz

U Sisak je stiglo svih 20 novih autobusa nabavljenih bespovratnim sredstvima u iznosu od gotovo 22,8 milijuna kuna. Iz fondova Europske unije je za njihovu nabavu stiglo bespovratnih 19,4 milijuna,  a ostatak je iz državnog proračuna. 

Prema riječima izvođača do kraja lipnja trebali bi biti završeni svi radovi Sisak Gradi se reciklažno dvorište

Riječ je o dijelu od ukupno 187 autobusa čija se nabava financira sredstvima Europske unije za što je iz fondova odvojeno 267 milijuna kuna. Autobusi su već stigli, ili će ubrzo stići, u Zagreb, Rijeku, Split, Pulu, Zadar, Osijek, Dubrovnik i Vinkovce – sve gradove koji imaju javni prijevoz.

- Još prije tri godine krenuli smo s nabavom 15 novih autobusa kreditom EBRD-a kada još bespovratna sredstva iz EU nisu postojala. Čim je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture raspisalo natječaj bili smo među prvima koji su predali dokumentaciju i među prvima koji su zahvaljujući tvrtki Autobus d.o.o. i dobili autobuse. Sada je vozni park gradskog prijevoznika u potpunosti obnovljen – rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček najavivši kako će se tvrtka javiti i na skorašnji natječaj za nabavu električnih autobusa.

Foto: Večernji list

- Nakon što smo obnovili vozni park, nadamo se sada uređenju autobusnih stanica i nadstrešnica te će nam za nekoliko tjedana doći i prvi displayi za obavještavanja putnika na autobusnim stanicama – naglasio je direktor Auto prometa Sisak Darko Majić dodavši kako trenutačno tvrtka ima 44 autobusa. Prema ugovoru s nabavom novih dužni su stara vozila rashodovati jer je i cilj natječaja bio maknuti s cesta stara vozila te ih zamijeniti s ekološkijim. 

- S ovom potporom ostvarili smo veliki uspjeh i cilj, a on je povećanje mobilnosti građana, osiguranje kvalitete javnog prijevoza i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Zadovoljni smo suradnjom s Gradom Siskom i Auto prometom Sisak i nadamo se novim projektima i novom suradnjom u sljedećem financijskom razdoblju – rekao je Hrvoje Šušnjić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji su koordinirali projekt nabave novih autobusa u Hrvatskoj.

Poljska umjetnica NeSpoon motiv hrvatske čipke oslikava na pročelju zgrade u Ulici Oktavijana Augusta festival RE THINK Street art umjetnici ukrašavaju pročelja sisačkih zgrada