Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
rekordan broj prijava na javni poziv

Iz Poduzetničkog fonda rekordna 1,3 milijuna kuna

Foto: Grad Varaždin
Najavljeno je i da će umirovljenici i osobe s osobnom invalidninom koje primaju do 2000 kuna i ove godine dobiti božićnice

Iz proračuna Grada Varaždina isplatit će se najmanje 1,286.000 kuna poduzetnicima i obrtnicima koji su se javili na javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u iznosima od 8000 do 15.000 kuna. U samo dvije godine ukupni iznos koji Grad izdvaja za takav vid poticaja je – udeseterostručen. Potpore će dobiti 113 poduzetnika.

– Imamo dvostruko više zahtjeva, a kad bismo gledali brojke od početka primjene tog Poduzetničkog fonda, imamo deseterostruko veću potražnju poduzetnika. Ako je suditi po tome, onda možemo slobodno reći da je poduzetništvo u gradu Varaždinu sve jače, posebice obrti i manje tvrtke koji su najčešći korisnici tih potpora – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok i dodao da se takvim uspjehom u poticanju gospodarstva ne može pohvaliti nitko drugi u Hrvatskoj.

Novo veliko natjecanje u kolovozu 2019. Uskoro dolaze najbolji europski atletičari

Ima i najava novih investicija nekoliko informatičkih i farmaceutskih tvrtki. Za potpore su se 2015. prijavila 23 poduzetnika i obrtnika, 2016. ih je bilo 30, prošle godine 66, a ove godine već 113.

– To je najbolji dokaz da su obrtnici i mali poduzetnici uspjeli preživjeti krizu – naglasio je Čehok. To, dodao je, govori i o upravi, administrativnom kapacitetu i politici poticanja u Gradu te sve boljim gospodarskim uvjetima za obrtnike i poduzetnika. No tih 113 zahtjeva i 1,286.000 kuna nisu konačne brojke. Neki prijavljeni u dokumentaciji su imali sitne nedostatke.

– Poslali smo im dopis da isprave dokumentaciju, što znači da bi ovaj broj mogao biti i veći pa bismo mogli imati 130 ili 140 odobrenih zahtjeva. Grad će pronaći dodatna sredstva za poticanje gospodarstva, to su slatke brige – rekao je gradonačelnik Čehok i podsjetio na priznanje koje je Grad Varaždin dobio kao grad s najmanjim administrativnim barijerama.

Novi EU projekt Pravilnim primjerima učit će o zaštiti okoliša

I Tomislav Bogović, koji vodi gradski Upravni odjel za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo, smatra da ti pokazatelji govore da poduzetništvo i obrtništvo izlaze iz krize. Na javni poziv nisu se mogli javiti oni koji su potpore dobivali proteklih godina, ugostitelji koji se bave posluživanjem pića i OPG-ovi.

– Ukupno je 180 potencijalnih gospodarskih subjekata koji nakon javnog poziva mogu dobiti bespovratna sredstva. Dakle, to nisu kreditna sredstva. Nepotpuno je bilo 67 prijava i na poticaj gradonačelnika uputili smo poziv svima da dopune dokumentaciju. Bodovano je prema kriterijima 113 zahtjeva i na temelju bodova odobreno je 8000, 12.000 ili 15.000 kuna poticaja.

Ako bude još odobrenih zahtjeva, ukupan iznos mogao bi premašiti 1,5 milijuna kuna, a razlika će se osigurati rebalansom proračuna – istaknuo je T. Bogović na javnom kolegiju gradonačelnika, na kojem je, uz ostalo, najavljeno i da će umirovljenici i osobe s osobnom invalidninom koje primaju do 2000 kuna mjesečno i ove godine primiti božićnice, i to najvjerojatnije 120 kuna. Nakon što se utvrdi točan broj osoba, iznos će se možda i povećati.

4. Festival tikvi u Varaždinu jedan od najposjećenijih događaja Ne propustite bogat program na ovogodišnjem Festivalu tikvi