Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Uređaj vrijedan 200.000 kuna

Iz Županijskog proračuna kupljen respirator za pedijatriju splitskog KBC-a

Županija Klinici za dječje bolesti KBC Split donirala respirator
1/6
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Ravnatelj KBC-a Split dr. Ivo Jurić novinarima je izjavio kako je Dječji odjel za sada dobro opremljen, te da je u tijeku nabavka nove magnetske rezonance i operacijskog mikroskopa za neurokirurgiju, što trenutno najviše nedostaje toj bolnici

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i vodstvo KBC-a Split u ponedjeljak su na konferenciji za novinare izvijestili o donaciji županije od 200 tisuća kuna, kojom je Zavodu za intenzivnu pedijatriju pri Klinici za dječje bolesti splitskog KBC-a kupljen novi respirator.

Ukinuta naplata tunelarine kroz S. Iliju ukinuta naplata tunelarine za Svetog Iliju Konačno besplatno kroz Biokovo: 'Ljudi ovog dijela Dalmacije sada lakše žive'

Župan Boban rekao je kako ga je dr. Branka Polić iz Zavoda za intenzivnu terapiju početkom listopada obavijestila da na Zavodu imaju problem s respiratorom koji podržava disanje kod teško bolesne i životno ugrožene djece i odraslih, s obzirom da jedan nije bio u funkciji, a drugi je bio u kvaru.

Iz županijskog proračuna je izdvojeno 200 tisuća kuna, a respirator je doniran prije tjedan dana.

- Koliko imam saznanja sada taj Zavod više nema problema s respiratorima, ali otvaraju se neka druga pitanja i aktivnosti. Znam da je KBC Split obveza ministarstva, međutim ta je bolnica u našem gradu i županiji, te želimo pomoći u sufinanciranju uređaja, ali i operative - rekao je župan Boban, dodavši da će Splitsko-dalmatinska županija i ubuduće pomagati.

- I ove godine smo za to u proračunu izdvojili 1,5 milijuna kuna, te dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za Objedinjeni bolnički prijem, koji će biti jedinstven u Hrvatskoj - kazao je župan Boban. Istaknuo je kako će se dva milijuna kuna iskoristiti da se do kraja ove godine izradi projektna dokumentacija, a već su osigurana sredstva iz EU fondova za izgradnju tog objekta.

Predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC Split Marijan Saraga kazao je kako su svi osjetili da županija "živi s njima i dijeli njihove probleme". Napomenuo je kako mu je posebno drago što su im pomogli da respirator dođe na dječju Jedinicu intenzivnog liječenja koja je nastala kao plod ljubavi građana Splita i Hrvatske.

Podsjetio je da su prije 16 godina bili vrlo slabo opremljeni, i tada je započela velika humanitarna akcija u Splitu i drugim dijelovima Hrvatske za nabavku medicinske opreme i aparata.

U tijeku nabava magnetske rezonance

- Dobili smo velika sredstva za tadašnje uvjete, godinama smo rasli i sazrijevali, te smo postali edukativni centar za Hrvatsku i svijet. Prošle godine smo dobili priznanje i postali Referentni centar izvrsnosti za intenzivno liječenje djece za cijelu Hrvatsku. To je kruna svega - istaknuo je dr. Saraga. Podsjetio je da su prije tjedan dana zahvaljujući humanitarnoj akciji, dobili i novi respirator, nakon što se u toj bolnici prijevremeno rodilo dijete bračnog para iz Slovenije.

Dr. Polić iz Zavoda za intenzivnu terapiju županu Bobanu je u ime djelatnika bolnice uručila zahvalnicu, rekavši da su dosadašnji respiratori tijekom 16 godina rada dobro odradili svoj posao, da su još uvijek u funkciji, ali i da se uvijek može dogoditi da stari zakažu.

- Sada imamo tri stara respiratora i dva nova, a treći novi nam je u projektu - dodala je Polić.

Tomislav Ćorić Radni sastanak Tri dalmatinske županije zbog dotrajalosti mreže gube oko 60 posto vode

Ravnatelj KBC-a Split dr. Ivo Jurić novinarima je izjavio kako je Dječji odjel za sada dobro opremljen, te da je u tijeku nabavka nove magnetske rezonance i operacijskog mikroskopa za neurokirurgiju, što trenutno najviše nedostaje toj bolnici.

Dodao je kako vjeruje da bi nova magnetska rezonanca u tu bolnicu mogla stići već u ovoj godini, pa bi imali dva takva uređaja što bi im bitno olakšalo posao i smanjilo liste čekanja.

Na novinarska pitanja izvijestio je i kako je nedavno u rad pušten digitalni mamograf, kao i digitalni rendgenski uređaj na Hitnom kirurškom prijemu.

- Od siječnja smo uveli neuroradiološke zahvate kod moždanih udara, a liječimo i djecu s posebnim potrebama koji imaju problema s čeljusti i zubalom. Do sada ih nismo mogli liječiti, a sad to radimo u bolnici - zaključio je ravnatelj Jurić.

Župan Blaženko Boban obilazi radove na uređenju obale Od rijeke Žrnovnice do lučice Strožanac Za 19 milijuna kuna gradi se nova plaža s 260 parkirnih mjesta Split Sjajni rezultati Lani Županiju posjetilo 3,2 milijuna turista, ostvarili su 17 milijuna noćenja