Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Jedna od najboljih ledenih berbi u Kutjevačkim vinogradima

Izdržljivi i uporni vinogradari na minus 13 ubrali tonu traminca

Ledena berba u kutjevačkim vinogradima
1/10
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Osim traminca, u vinogradima Kutjeva ledenu berbu čeka graševina na 3,5 hektara, koja je također u odličnoj kondiciji i bit će pobrana ovih dana

Prvi snijeg i temperature u vinogradu niže od minus 7 stupnjeva idealni su uvjeti za ledenu berbu. Iskoristilo je to u subotu pedesetak izdržljivih, dobro obučenih i na hladnoću otpornih berača u kutjevačkim vinogradima, koji su po snijegu i na temperaturi od 13 stupnjeva ispod ništice nekoliko sati brali traminac i u takvom zaleđenom stanju vozili ga u podrum na prešanje. Vinogradarski položaj Hrnjevac uranja u planinu Krndiju i nalazi se na 430 metara nadmorske visine, a ekstremno ledeni uvjeti jamče i najbolje ledeno vino.

- Očekujemo kako ćemo preradom grožđa dobiti između 300 i 500 litara vina. Bit će to jedna od najboljih ledenih berbi u Kutjevu, koje se prema nekim pisanim podacima ovdje rade već oko 200 godina – rekao je član uprave Kutjeva d.d. Mladen Pavić. Ledena je berbe danas stvar prestiža, a njezin rezultat bogatstvo najfinijih mirisa i okusa. O njihovu nastanku postoji više teorija.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Grožđe se prerađuju smrznuto

Jedna seže čak do 14. stoljeća, kada berači u njemačkim vinorodnim područjima nisu mogli brati grožđe onda kada su htjeli, nego su morali čekati odobrenje careva i kraljeva. Druga teorija je iz Austrije, gdje je 1748. vladala velika zima koja je nastupila ranije nego inače. Vinogradari su krenuli u berbu i, kada su obrali tako smrznuto ledeno grožđe, došli su do spoznaje o vrlo vrijednom i kvalitetnom vinu.

Ova je godina u kutjevačkim vinogradima bila vremenski nepovoljna, nije bilo lako proizvesti grožđe u uvjetima s tri tuče i mraza. U urodu je bilo 120 hektara vinograda manje, jer su Kutjevčani u postupku konverzije i koriste nepovratna sredstva iz vinske omotnice za pomlađivanje vinograda i promjenu sortimenta. U proljeće će iskrčiti dodatnih 14 hektara, tako da će do 2018. imati zasađenih novih 120 hektara.

- Ledene su berbe u Kutjevu već postale tradicija. Nekada one nisu ni moguće, jer se temperature ne spuste tako nisko. Grožđe se bere na velikoj hladnoći i smrznuto se prerađuje. Nakon prerade, sladori moraju iznositi minimalno 127 eksla, a kod nas se oni penju i do 250 – rekao je enolog Ivan Marinclin. Osim traminca, u vinogradima Kutjeva ledenu berbu čeka graševina na 3,5 hektara, koja je također u odličnoj kondiciji i bit će pobrana ovih dana.