Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U Panonskom drvnom centru kompetencija razvijaju projekte i rade punom parom

Izrađuju ekskluzivan namještaj, a njihova su vrata svima otvorena

Foto: Kristijan Toplak
Puno rade na edukaciji, dolaze im studenti Šumarskog fakulteta iz Zagreba, ali i srednjoškolci s područja Virovitičko-podravske županije

Iz unutrašnjosti “zgrade od drva” dopire reski zvuk pile i brusilice. Kad ih gledate, shvatite da oni koji barataju drvom kao da se bave umjetnošću. I od “panja” stvaraju vrhunski komad namještaja. Kad vidite neke od njihovih projekata, mogli biste ostati bez riječi. Primjerice, drveni mostovi oko dvorca Pejačević, od glazbenog mosta, mosta zrcala, mosta ljubavi, ili mosta “portal” koji spaja staru i novu Viroviticu, nastali su u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija.

”Nama ništa nije strano”

U Panonskom drvnom centru kompetencija jako je živahno. I dok su prije nekog vremena imali četvero zaposlenih, povećali su 
ih na devetero jer posla ima preko glave.

– Pružamo usluge poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije. Nama ništa nije strano. Imate li ideju, a treba vam realizacija, mi smo tu – kazuje direktor Denis Validžić koji proizvodni proces ima u malom prstu.

Član je radne skupine za izradu prijedloga Nacionalnog plana razvoja prerada drva i proizvodnje namještaja RH. Ali, zatreba li, 
Denis zna zasukati rukave i ispiliti, izbrusiti ili “kantirati dasku” jer drvo je njegov posao. Posao mu je i imati zadovoljne klijente.

Panonski drvni centar kompetencija sudjeluje u razvoju i izradi namještaja brenda Milla&Milli Mundus Viridisa. Riječ je o ekskluzivnom namještaju, namijenjenom samo onima “dubljeg džepa”, jer taj proizvod  “nema mane” i traže ga samo izbirljivi kupci kojima su kvaliteta i dizajn na prvom mjestu. Ako se pak sjećate Modulosa, najboljeg izuma međunarodne izložbe inovacija i novih tehnologija u Kuala Lumpuru 2019., trebate znati da njegov razvoj potpisuje upravo – Panonski drvni centar kompetencija.

– Puno radimo s TVIN-om, Selectom, ali i partnerima iz Nizozemske... Izrađujemo stolove koji su vrhunac drvne obrade u kombinaciji s metalom i mramorom. Možemo jednako izraditi uzorne sobe za hotele, ali i za luksuzne brodove. Našu kvalitetu prepoznale su i domaće tvrtke u usponu, MB namještaj, Fox interijeri… – navodi Validžić.

Ako vam danas treba njihova usluga, to je kao da trebate ulaznicu za derbi Hajduka i Dinama, bit će teško ili – nemoguće, jer…

– Do kolovoza smo puni s proizvodnjom, a s novim narudžbama popunjavamo već i ostale mjesece. Ispunjavamo svrhu s  ciljem razvoja drvno-prerađivačke industrije, ne samo Virovitičko-podravske županije, već i klijenata iz cijele Hrvatske – ističe.

Puno rade na edukaciji. Ovdje dolaze studenti Stručnog studija drvne tehnologije Šumarskog fakulteta iz Zagreba, ali i srednjoškolci s područja Virovitičko-podravske županije.

– Ono što nauče u teoriji, mi im prikazujemo u praksi. Virovitica i Virovitičko-podravska županija, ali i ovaj dio Slavonije i Podravine, oduvijek su imali tradiciju izrade namještaja ili predmeta od drva, stoga smo svjesni odgovornosti prenošenja znanja na buduće generacije. Danas u Hrvatskoj nema boljih uvjeta za praktičnu nastavu od Panonskog drvnog centra kompetencija – kaže direktor.

Niz nagrada

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović ponosan je na malu, ali uigranu mladu ekipu.

– Kada se stvarala ideja za Panonski drvni centar kompetencija, cilj je bila dostupnost i za male i za velike poduzetnike s polufinalnim ili finalnim proizvodima. Naša su vrata cijelo ovo vrijeme otvorena svima onima koji se bave drvno-prerađivačkom sektorom, dajemo im potporu i rješenja za sve njihove izazove. Ovo je jedini centar za razvoj drvne industrije u Hrvatskoj koji malim i srednjim poduzetnicima daje uslugu u svim fazama razvoja s naglaskom na istraživanje i razvoj. Jer, pokazalo se ovdje u Panonskom drvnom centru kompetencija, nijedna ideja nije neizvediva – naglašava župan Igor Andrović.

Panonski drvni centar kompetencija projekt je Virovitičko-podravske županije za koji je odobreno 44 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Koštao je 45 milijuna kuna. Otvoren je prije pet i pol godina, a 2018. ponio je titulu pobjednika izbora za najuspješniji lokalni EU projekt 2016./2017. u kategoriji investicijskih i strukturnih projekata.

Dobitnici su i nagrade za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi “Stvaratelji za stoljeća” iz 2018. godine. Uz Tehnološko-inovacijski centar i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, Panonski drvni centar jedan je od znanstvenih projekata, ali ujedno donosi dodanu vrijednost.