Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Veljača je mjesec koji je u slavonskim prisavskim selima tradicionalno rezerviran za pokladno jahanje

Jahači u nošnjama i gizdavi konji – nova turistička priča

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pokladno jahanje je tradicija čitave Slavonije, ali kao dio graničarske povijesti posebno je atraktivno na području Brodsko-posavske županije

Nema veze što je zima i što mrznu ruke i obrazi. To je zdravo, reći će  vam u brodskoj Posavini. A nema toga mraza koji neće otopiti čokanjčić izvrsne slavonske rakije. Znaju to i pokladni jahači koji ovih dana jašu selima uz Savu.

Veljača je mjesec koji je u slavonskim prisavskim selima tradicionalno rezerviran za pokladno jahanje. Običaj je to star dvjestotinjak godina, koji korijene vuče od vremena Vojne krajine. Upravo u ovo vrijeme svečano odjeveni jahači s pokladnim jelom i pićem obilazili su “čuvare granice, graničare stare” na graničnim postajama.

”Bolje da izumre selo...”

Vremena su se promijenila, ali se tradicija nije zaboravila. Tko još nije čuo onu staru “bolje da izumre selo nego običaji”. Posljednjih godina vojnike su zamijenili članovi konjogojskih udruga, koji odjeveni u tradicionalne narodne nošnje obilaze sela i navraćaju kod mještana,  koji ih časte kulenom, kobasicama, krafnama, vinom i rakijom.

Želite li otkriti nešto lijepo, novo, lokalno i autentično, pravi je trenutak za posjet selima Brodsko-posavske županije.

– Iako je pokladno jahanje tradicija čitave Slavonije, kao dio bogate graničarske povijesti posebno je atraktivno na području 
Brodsko-posavske županije. U našim se selima njeguje tradicija koja je postala sastavni dio naše turističke ponude pa je sada 
pravo vrijeme da svi oni koji nas  žele posjetiti rezerviraju smještaj  na nekom od rančeva, salaša ili OPG-ova i uživaju u zimskoj idili – ističe Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.

Tradicija se nije zaboravila, ali nešto se ipak promijenilo u novom mileniju. Među jahačima sve je više jahačica, ljubiteljica konja, ali i bogate slavonske baštine. Konjogojske udruge, kulturno-umjetnička društva, vlasnici konja, mještani, njihovi gosti…, svi su dio pokladnog jahanja. Uređeni konji, jahačice i jahači u narodnim nošnjama,  njih više od stotinu sve do kraja veljače prolazit će selima uz Savu.

Pokladna jahanja već su održana u Bebrini, Slavonskom Šamcu, Oriovcu i Kupini, no tu nije kraj. U nedjelju, 20. veljače manifestacija će se održati u Sikirevcima, a posljednjeg vikenda u mjesecu u Gundincima, Ruščici i Starim Perkovcima.

Čuvari narodne baštine

Ove godine posebno veselo bilo je u Kupini, gdje je više od 70 jahača i jahačica na prekrasnim  konjima projahalo selom na 11. 
pokladnom jahanju u organizaciji mjesne konjogojske udruge “Ledina”. Kao i obično, jahači su se prvo okupili na ledini kod crkve 
sv. Bartola.

Prva postaja pokladnim jahačima bila je kod predsjednika udruge Mate Vuksanovića,  na drugu su odjahali do obitelji Mate Kolesarića u Zoljane, a onda su se vratili u Kupinu, gdje su ih ugostili članovi udruge. Kupina je najmanje selo koje organizira pokladno jahanje, ali jahači u njega  uvijek rado navraćaju jer se ondje osjećaju lijepo i ugodno.