Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Božićne jaslice krasit će centar grada

Jaslice će biti izložene na 14 lokacija u gradu, prošećite i potražite ih!

Foto: Grad Samobor
Izložba božićnih jaslica bit će otvorena od 13. prosinca 2018. sve do 7. siječnja 2019.

U bogatu tradiciju božićnih običaja ubraja se i izrada jaslica, Betlehema. Brojne samoborske kuće imaju jaslice koje se prenose iz naraštaja u naraštaj i slažu se svake godine, a dugu tradiciju izrade jaslica spominje i Milan Lang na početku 20. stoljeća. 

"Pod božićnim drvcem naprave i jaslice. To je mala štalica, u njoj Marija i Josip s novorođenim Isusom, do njih vol i magarac, a izvan štalice naokolo ravan, po kojoj pastiri pasu ovčice, ili brijeg, komu se na vrhu uzdiže Betlehem." (Milan Lang, Samobor, str. 600)

Lijepom našom u Samoboru Pokazali se u najljepšem svjetlu Lijepom našom u Samoboru, predstavili bogatstvo kulturne baštine i običaja

Samoborske udruge Ekosspiritus i Društvo svetog Izidora Seljaka svake godine uređuju jaslice u crkvama i kapelama samoborskog kraja. Ove će godine jaslice krasiti izloge ugostiteljskih i poslovnih prostora u centru grada i tako Samoborcima i posjetiteljima približiti bogatu tradiciju samoborskog kraja.

Izložba naziva "Pastiri stan`te se" bit će otvorena u četvrtak, 13. prosinca, na blagdan svete Lucije, u predvorju zgrade Gradske uprave s početkom u 19:00 sati. 

Tome će prethoditi sveta misa u župnoj crkvi svete Anastazije u 18:00 sati te kratka procesija do središnjeg Trga u narodnim nošnjama i uz božićna svjetla.

polaznici će dobiti Uvjerenje o sudjelovanju na seminaru Prijavite se na besplatni seminar ruralnog turizma

Jaslice će biti izložene na 14 lokacija u gradu, prošećite i potražite ih! 

Izložbu će otvoriti zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.