Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Uslugom je obuhvaćena 61 autobusna linija

Javni linijski prijevoz putnika u županiji vrijedan je 49,5 milijuna eura

storyeditor/2024-07-26/ZZ_a.jpg
Foto: Zagrebačka županija POTPISAN je Okvirni sporazum za javni linijski prijevoz putnika na području Zagrebačke županije do 2031. te prvi godišnji ugovor
Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić sa šest je prijevoznika potpisao ugovor koji će omogućiti kvalitetnu prometnu povezanost stanovništva županije do 2031.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić sa šest je prijevoznika potpisao ugovor o javnom linijskom prijevozu putnika vrijedan 49,5 milijuna eura što će omogućiti kvalitetnu prometnu povezanost stanovništva županije do 2031.

Nakon što je početkom srpnja sklopljen 49,5 milijuna eura vrijedan ugovor između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Zagrebačke županije o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika na području Zagrebačke županije, župan Stjepan Kožić potpisao je i ovaj podjednako vrijedan Okvirni sporazum za javni linijski prijevoz putnika na području Zagrebačke županije do 2031. te prvi godišnji ugovor o obavljanju usluge javnog prijevoza.

– Javnom uslugom obuhvaćena je 61 autobusna linija kojima se osigurava kvalitetna prometna povezanost i mobilnost stanovništva na području Zagrebačke županije. Posebno je to važno u ruralnim dijelovima gdje postoje linije koje nisu dovoljno rentabilne za održavanje bez osiguranja sredstava iz javne usluge – istaknuo je župan Kožić zahvalivši resornom Ministarstvu i Vladi Republike Hrvatske na izdašnom sufinanciranju ove mjere.

Novac resornog ministarstva

Na temelju odluke Vlade RH, 75 posto (37,2 milijuna eura) iznosa za podmirenje troškova organizacije javnog županijskog prijevoza putnika do 2031. godine osigurat će resorno ministarstvo, a preostalih 25 posto (12,4 milijuna eura) Zagrebačka županija iz vlastitog proračuna. Županija je provela je postupak Javne nabave na kojoj je odabrana zajednica ponuditelja: Čazmatrans promet d.o.o., Autoturist Samobor d.o.o., Ivček, prijevoznički obrt, Maluks promet d.o.o., Meštrović prijevoz d.o.o. i Samoborček EU Grupa d.o.o.

– Zagrebačka županija, baš kao i prije dvije godine, prva je županija koja s prijevoznicima sklapa ugovore te time osigurava kontinuiran i kvalitetan javni autobusni prijevoz za svoje stanovnike – rekao je u ime zajednice ponuditelja Dražen Pavlović, predsjednik Uprave tvrtke Čazmatrans.

– Ovo je nemjerljiva stvar za prijevoznike koji imaju sigurnost sljedećih 7 godina te mogu planirati poslovanje, unapređivati vozni park i time stanovnicima ponuditi kvalitetniji prijevoz – zaključio je predsjednik Uprave tvrtke Čazmatrans Dražen Pavlović. Pojasnio je i kako 80 autobusa, s 960 polazaka dnevno na 61 liniji, godišnje naprave oko 4 milijuna kilometara što je slikovito rečeno kao da se 4 puta godišnje prevali udaljenost do Mjeseca i nazad.

Demografska mjera

Prilikom potpisivanja prvog ugovora početkom srpnja ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da se radi o ugovorima kojima se osiguravaju sredstva županijama za podmirenje troškova organizacije javnog županijskog prijevoza putnika, i to do 75 posto troškova ugovorenih između županija i prijevoznika. Istaknuo je i da je riječ o jednoj od demografskih mjera jer se time osigurava autobusni prijevoz i na slabije naseljenim ruralnim područjima, odnosno nekomercijalnim linijama. Župan Stjepan Kožić tada je istaknuo da je Zagrebačka županija prva u Hrvatskoj koja je prije malo više od dvije godine krenula s ovom mjerom sufinanciranja cestovnog prijevoza na svom području kako bi osigurala stanovnicima, a posebno onima u ruralnim područjima, veći broj linija i polazaka kao i bolju povezanost s međužupanijskim autobusnim linijama i vlakom.

– Potpisom ugovora s resornim ministarstvom započinjemo novo sedmogodišnje poglavlje usluge javnog prijevoza putnika, a nadam se da će i druge županije slijediti ovakav primjer javne usluge prijevoza na svom području – zaključio je župan.

storyeditor/2024-07-25/Lika_-_slika_za_B_slager__obnova_Drzavnog_arhiva.jpg Ulaganje Ministarstva kulture i medija u Gospiću Energetska obnova Državnog arhiva vrijedna milijune eura storyeditor/2024-07-26/renesansa_B.png Predstavljen program Renesansnog festivala Mistična noć, lov na vješticu i vatrene bitke od kojih zastaje dah storyeditor/2024-07-29/PXL_130224_110039479.jpg Uz smanjeno zagađenje glavni cilj su barem upola manji računi za grijanje Eksploatacija geotermalnih izvora moga bi riješiti pitanje grijanja