Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Uz smanjeno zagađenje glavni cilj su barem upola manji računi za grijanje

Eksploatacija geotermalnih izvora moga bi riješiti pitanje grijanja

storyeditor/2024-07-29/PXL_130224_110039479.jpg
Foto: Damir Špehar/PIXSELL Kao potpisnica Kyoto protokola, ispoštivali smo obvezu do 2012. smanjiti emisiju CO2 za 5 posto, ali smo i potpisnica Europskog zelenog plana, gdje imamo obvezu do 2050. sve članice EU-a učiniti Europu klimatski neutralnim kontinentom, kaže Romić
Procjene su da bi temperatura vode trebala biti od 80 do 100 stupnjeva što je idealno za toplinarstvo, a uz toplinarstvo mogla bi se proizvoditi i električna energija

Dosadašnja geotermalna istraživanja pokazuju kako se na području Vinkovaca, duboko po zemljom, kriju izvori tople vode. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Vinkovaca Josipa Romića to je potrebno potkrijepiti i egzaktnim rezultatima na čemu se aktivno radi u gradskoj upravi s obzirom da bi topla voda mogla postati osnovno pogonsko gorivo gradskih kotlovnica.

Idealno za toplinarstvo

- Uz smanjeno zagađenje glavni cilj su barem upola manji računi za grijanje. Procjene su da bi temperatura vode trebala biti od 80 do 100 stupnjeva, što možemo zaključiti da je idealno za toplinarstvo. Osim toplinarstva, možemo proizvoditi i električnu energiju, međutim, tada trebamo viši stupanj topline, od 100 stupnjeva pa dalje – rekao je Romić.

- Geotermalna energija je energija koja se koristi u svijetu na veliko. Možemo zaključiti da za određenim svjetskim trendovima jako kasnimo, a sami nismo ni svjesni koliki je naš geotermalni potencijal. Ljudi govore da imamo neke bušotine koje imaju određenu toplu vodu, da se to može iskoristiti, ali to su sve neke stare naftne INA-ine bušotine što su davno radile. Sada, želimo li povući određena financijska sredstva, moramo napraviti kompletna istraživanja – rekao je Romić.

Napominje kako je Agencija za ugljikovodike provela natječaj za četiri istražne bušotine (Vinkovci, Osijek, Velika Gorica i Zaprešić) te da izvođač radova ima obvezu do kraja godine napraviti kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, opremu, tornjeve kako bi krenuli s bušotinskim radovima. Kaže i kako nakon izrade istražne grad ima obvezu izraditi eksploatacijsku bušotinu pri čemu treba znati kako su troškovi istražne bušotine oko 10 milijuna eura.

- S određenim potencijalom mogli bismo riješiti problem toplinarstva. Imamo sedam kotlovnica i to šest plinskih i jednu na mazut i 1700 stanova koji se na njih griju. Procjena je da bi naši građani mogli imati 50 posto, ako čak ne i više, niže račune za grijanje. Kao potpisnica Kyoto protokola, ispoštivali smo obvezu do 2012. smanjiti emisiju CO2 za 5 posto, ali smo i potpisnica Europskog zelenog plana, gdje imamo obvezu do 2050. sve članice EU-a učiniti Europu klimatski neutralnim kontinentom. Stoga se izuzetno potiče ta zelena priča i zelena tranzicija s velikim mogućnostima financiranja iz EU fondova – rekao je Romić.

Najmanje pet godina

Kada je riječ o vremenskih okvirima zamjenik gradonačelnika Vinkovaca napominje kako je teško govoriti o tome ističući kako bi bušotina trebala biti završena do kraja 2026. godine kada bi trebali imati sve mjerljive pokazatelje, odnosno je li bušotina izdašna i jesu li rezultati onakvi kakvi se očekuju. Na temelju toga rješavala bi se projektna dokumentacija za eksploatacijsku bušotinu, ali bi se i prijavili na određeni fond kako bi osigurali potrebna financijska sredstva. Isto tako u međuvremenu bi riješili i određene zakonske barijere kako bi mogli eksploatirati i raditi dalje.

- Za sve to nekakav objektivan rok je najmanje pet godina. Također, imamo prostora na toj lokaciji otvoriti kompletno eksploatacijsko polje, što nam daje onda mogućnost otvaranja novih bušotina i širenje u drugim područjima, ne samo u toplinarstvu – rekao je Romić.

storyeditor/2024-07-28/PXL_070324_111278386.jpg Osiguran je novac za gradnju novih vrtića te dogradnju, proširenje i opremanje postojećih Vrtići od rujna potpuno besplatni, nijedno dijete neće ostati neupisano Ljetna škola komunikacija u Zaprešiću Zaprešić Završio prvi dio Ljeta u CeZaM-u, nastavak slijedi krajem kolovoza Centar za cjeloživotno obrazovnja Novska POTPISAN UGOVOR Grade se Centar za cjeloživotno obrazovanje i Dnevni centar za starije