Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

Završio prvi dio Ljeta u CeZaM-u, nastavak slijedi krajem kolovoza

Ljetna škola komunikacija u Zaprešiću
Foto: Zaprešić
Na treningu komunikacijskih vještina obradili su teme verbalne i neverbalne komunikacije, aktivnog slušanja, asertivnog izražavanja vlastitih potreba i drugih vještina

Završio je prvi dio Ljeta u CeZaM-u, tijekom kojeg su djeca od sedam do 14 godina iz Zaprešića i okolice imala priliku sudjelovati na raznim besplatnim radionicama. Na treningu komunikacijskih vještina u pet dana u društvu vršnjaka obradili su teme verbalne i neverbalne komunikacije, aktivnog slušanja, asertivnog izražavanja vlastitih potreba i slične elemente komunikacijskih vještina.

Empatija i solidarnost

– Tijekom Turističke ture Lov na blago djeca su uživala u šetnji uz priče u Novim dvorima i igri u kojoj su ispunjavali različite zadatke, otkrivajući tragove koji su ih vodili do škrinje s blagom. Radionica izrade pletenih narukvica rezultirala je brojnim kreativnim radovima, kao i kreativno-likovna radionica te radionica izrade keramike od gline. Na dramskoj su isprobali različite dramske vježbe, a na kvizu znanja provjerili svoje znanje i usvojili nove zanimljive informacije. Ljeto na njemačkom pomoglo im je da usvoje vokabular na temu ljeta. Radionica "Putovanje kroz povijest" upoznala ih je s prvim ljudima i Rimljanima, vitezima i srednjim vijekom sve do Jelačića i zaprešićkom povijesti. Mini volonteri upoznali su se kroz igru i kreativne aktivnosti s volontiranjem, pojmom empatije i solidarnosti. Na društvenim igrama, družeći se s vršnjacima, razvijali su kreativno razmišljanje i suradnju – nabrajaju organizatori.

Aktivnosti su provedene u sklopu projekta Centrić i Lokalni volonterski centar Zaprešić koji financijski podržavaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Zaprešić. Preostale aktivnosti održat će se u posljednjem tjednu kolovoza. CeZaM Zaprešić je nevladina, neprofitna udruga osnovana 1998. godine na poticaj Gradskog vijeća Grada Zaprešića. Aktivnosti koje se provode usmjerene su na prevenciju neprihvatljivog ponašanja i zaštitu mentalnog zdravlja, razvoj volonterstva i aktivnog građanstva i drugo.

Izabrani model-programi

Organiziraju se edukacije za roditelje, odgojitelje, učitelje, voditelje i volontere, tribine, izložbe i promotivne aktivnosti. CeZaM je u partnerskom i suradničkom odnosu s Gradom Zaprešićem, osnovnim školama u Zaprešiću i okolici, srednjom školom, dječjim vrtićima, Hrvatskim zavodom za socijalni rad PU Zaprešić, Gradskom knjižnicom Ante Kovačića, Pučkim otvorenim učilištem Zaprešić, Turističkom zajednicom grada Zaprešića, Udrugom Rubikon, Policijskom postajom Zaprešić. Preventivni program "Modifikacija ponašanja putem igre – MPPI" koji CeZaM provodi niz godina Vlada je uvrstila među izabrane model-programe koji zadovoljavaju standarde kvalitetnog programa i predstavljaju primjer dobre prakse na području prevencije i tretmana poremećaja u ponašanju u Hrvatskoj.

storyeditor/2024-07-19/ZapresicB__2_.jpg U Zaprešiću interaktivni samouslužni kiosk Pomoć građanima od 0 do 24 sata – od kupnje ulaznica do informacija storyeditor/2024-07-15/Zapresic1__2_.jpg Zaprešić Za Nove dvore, dom, zgrade suda i POU-a 20 milijuna eura storyeditor/2024-06-28/ZapresicA1__1_.jpg ZAPREŠIĆ Razvoj mladih koji će postati nosioci promjena u europskom društvu