Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

Za Nove dvore, dom, zgrade suda i POU-a 20 milijuna eura

storyeditor/2024-07-15/Zapresic1__2_.jpg
1/2
Obnova i rekonstrukcija zgrada u Zaprešiću
Gradonačelnik Željko Turk je prilikom obilaska gradilišta rekao da je posebno zadovoljan time što je gotovo 90 posto sredstava za provedbu projekata pribavljeno iz izvora izvan gradskog proračuna

Gradonačelnik Željko Turk obišao je sa suradnicima otvorena gradilišta na području Zaprešića. Riječ je o rekonstrukciji Društvenog doma u Jablanovcu, obnovi Pučkog otvorenog učilišta i zgrade suda te trenutno najznačajnijem projektu, obnovi Novih dvora. Ukupna vrijednost građevinskih zahvata na tim projektima je 20 milijuna eura. Gradonačelnik Turk posebno je zadovoljan time što je gotovo 90 posto sredstava za njihovu provedbu pribavljeno iz izvora izvan gradskog proračuna.

Temelji u lošem stanju

Društveni dom u Jablanovcu prolazi kroz obnovu vrijednu 2,5 milijuna eura. Sredstva je osigurao Grad Zaprešić, a građevinski dio bit će završen do kraja godine. Uz gradnju kanalizacijske mreže to je svakako među značajnijim investicijama u Jablanovcu. Osim društvene namjene budućeg doma, planirana je i odgojno-obrazovna, pa će tako biti osiguran i prostor dječjeg vrtića za dvije odgojne skupine, što će zasigurno unaprijediti kvalitetu života Jablanovčanima. Dječji vrtić sa zasebnim ulazom nalazit će se u prizemlju, a rekonstrukcijom su predviđene i prostorije za djelatnike, priručna kuhinja te potrebni spremišni prostori. Na prvom će katu biti prostorije za potrebe kulturno-umjetničkog društva i mjesnog odbora, jedna veća polivalentna dvorana za događanja te sanitarni čvorovi, garderoba, čajna kuhinja i spremišta.

– Sretan sam što će ponovno oživjeti društveni život u Jablanovcu, a posebno me veseli budući vrtić, koji će olakšati život mladim obiteljima – rekao je gradonačelnik Turk. U tijeku je provedba dugogodišnjeg plana obnove Novih dvora vrijedna 10 milijuna eura, od kojih je veći dio osiguran iz EU fondova provedbom mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) na području Urbane aglomeracije Zagreb kojoj pripada i Zaprešić. Radovi će obuhvatiti obnovu dvorca, gospodarske zgrade s desne strane Aleje Đure Jelačića, Kukuružarnika, Kuće Marof, dijela perivoja ispred samog dvorca s rasvjetom i pozornicama na otvorenom te gradnju pristupne ceste. Središnji i najzahtjevniji objekt kompleksa svakako je dvorac, u čijem je podrumu predviđeno uređenje restorana s manjom kuhinjom, u prizemlju izložbeno-galerijski prostor osmišljen kao spomen-zbirka bana J. Jelačića te manji ugostiteljski prostor s vanjskom terasom, na katu Banska soba kao reprezentativni prostor Grada za protokolarne svrhe s multimedijalnom konferencijskom dvoranom, a u potkrovlju višenamjenski prostor.

– U dvorcu su provedeni istražni radovi kako bismo dobili jasniju sliku postojećeg stanja te se ispostavilo da temelji, građeni spojem kamenog materijala i gline, nisu u dobrom stanju. Za početak, kao preduvjet za daljnje radove, potrebno je ojačati konstrukciju i dovesti objekt na treću razinu otpornosti na potres – pojasnio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Krešimir Petric. Završetak građevinskih radova predviđen je u roku od dvije godine.

Zgrada stradala u potresu

– Novi dvori su spomenik hrvatske povijesti, nacionalnog identiteta i kulture, a njihovom obnovom osigurat ćemo daljnji gospodarski razvoj grada, kao i turističko-edukacijski razvoj. Ovdje je svojevremeno sjedio "podkralj" Habsburške Monarhije, ban Jelačić, koji je Hrvatsku uveo u građansko društvo, a danas je ovdje i njegovo posljednje počivalište – kazao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus. Napreduje i cjelovita obnova zgrade javne namjene na Trgu žrtava fašizma u kojoj su bili smješteni sud, gruntovnica i katastar, a koja je teško stradala u petrinjskom potresu. Obnovu u potpunosti, s iznosom od 4,34 milijuna eura, financira Zagrebačka županija. Sredstva su dodijeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije, za što je kroz decentralizirana sredstva države osigurano nešto više od 21 milijun eura. Najveći dio tih sredstava, oko 7,5 milijuna eura dodijeljeno je upravo Zaprešiću, s obzirom na to da su tu nastale i najveće štete nakon potresa. Gradonačelnik Turk najavio je da nakon obnove zgrade suda slijedi i rekonstrukcija trga ispred objekta. Završetak radova predviđen je sredinom 2025. godine. Iz istog izvora financira se i obnova Pučkog otvorenog učilišta (POU) vrijedna 3,1 milijun eura, a završetak radova očekuje se na jesen.

storyeditor/2024-06-28/ZapresicA1__1_.jpg ZAPREŠIĆ Razvoj mladih koji će postati nosioci promjena u europskom društvu storyeditor/2024-06-28/ZapresicB__1_.jpg Grupacija održavanja zelenih površina Luki Sinkoviću priznanje za osobni doprinos u komunalnoj djelatnosti obnova crkve nakon potresa i oluje Zaprešić Svetkovina sv. Petra apostola slavit će se misom u obnovljenoj crkvi