Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
ZAPREŠIĆ

Razvoj mladih koji će postati nosioci promjena u europskom društvu

storyeditor/2024-06-28/ZapresicA1__1_.jpg
Ljetna škola veleučilišta Baltazar
Veleučilište Baltazar Zaprešić u Zaprešiću već je treću godinu zaredom u Biogradu na Moru organiziralo uspješnu međunarodnu ljetnu školu "21st Century Leaders"

Veleučilište Baltazar Zaprešić u Zaprešiću već je treću godinu zaredom u Biogradu na Moru organiziralo uspješnu međunarodnu ljetnu školu "21st Century Leaders", a sudjelovalo je čak 36 mladih studenata u dobi od 18 do 23 godine.

Društveno odgovorni stavovi

U najvećem broju to su bili studentice i studenti ekonomije, menadžmenta i srodnih struka iz šest zemalja – Poljske, Slovačke, Slovenije, Češke, Litve i Portugala. Ljetna škola održava se u sklopu Erasmus+ programa kao kombinirani intenzivni program koji je novina u novom projektnom razdoblju Europske komisije 21/27. Kombinirani intenzivni programi kratki su i koriste inovativne načine učenja i podučavanja uz dio virtualnog učenja, a studentima se, pojašnjavaju u Veleučilištu, omogućuje primjena stečenog znanja zajedničkim rješavanjem posebno dizajniranih izazova i problema prilikom fizičkog dijela mobilnosti.

– Ovogodišnja Ljetna škola odnosila se na ciljeve održivog razvoja kao što su 'Dobro zdravlje i dobrobit', 'Kvalitetno obrazovanje', 'Ravnopravnost spolova', 'Dostojanstven rad i ekonomski rast', 'Održivi gradovi i zajednice', 'Odgovorna potrošnja i proizvodnja', 'Klimatsko djelovanje' i 'Partnerstva za ciljeve'. Iako će učinkovitost i djelotvornost i dalje biti visoko na popisu prioriteta svakog poduzetnika, društveno je odgovorno poticati današnje studente, a buduće poslovne stručnjake, da budu u praksi i stavovima društveno odgovorni, odnosno da primijene sve ono što ciljevi održivog razvoja predstavljaju, kako u svakodnevnom poslovanju, tako i u osobnim odlukama – napominju.

U fokusu petodnevnog programa Ljetne škole bio je čovjek – polazna točka svake buduće uspješne poslovne priče, s naglaskom na osobnom i profesionalnom blagostanju koje proizlazi iz novonastalog pojma "intropreneurship".

Briga o pojedincu i zajednici

– Program je studentima demonstrirao model kako postati bolji poduzetnik s naglaskom na osobnu komponentu u područjima kao što su postavljanje osobnih ciljeva i samoocjenjivanje. Uz učenje, praktični rad, terenske aktivnosti i druženje, studentima je pružena cjelovita i interdisciplinarna edukacija u kojoj su imali potreban prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova. Promišljanje o temama poput klimatskih promjena, kvalitetnog obrazovanja ili prava na dostojanstveni rad nužno je za razvoj mladih koji će postati nosioci promjena u europskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet – napominje se u priopćenju.