Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska 5374 pregleda
Uzgajivač životinja iz porodice deva čija je vuna najcjenjenija

Jedine alpake u Hrvatskoj nalaze se kod Dejana Jalžabetića

Alpake
1/9
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Prije nego što je kupio alpake, morao je proći nekoliko tečaja, od uzgoja do tečaja za prijevoznika alpaka

S travnjaka daleke Južne Amerike u Veliko Trojstvo pokraj Bjelovara stiglo je deset zanimljivih i rijetkih životinja, a trenutačno i jedinih u Hrvatskoj. Riječ je o alpakama, pripitomljenim životinjama porodice deva, čiji je uzgajivač prije gotovo četiri odlučio postati Bjelovarčanin Dejan Jalžabetić. Objeručke je prihvatio sugestiju svoje prijateljice s Agronomskog fakulteta koja mu je predložila, ni manje ni više, alpake. Dejana nije trebalo puno nagovarati, a kada je čuo da je riječ o iznimno pitomim, dragim životinjama čija je vuna vrlo cijenjena zbog iznimne kvalitete, odluku je bilo lako donijeti.

Bundeva Lijek iz školskog vrta Brodski đaci uzgajat će bundeve i proizvoditi bučino ulje

Prve tri došle iz Italije

– Kako u Velikom Trojstvu imam velike travnjake, tražio sam životinje koje će na takvim površinama pasti travu i tako ih čistiti. Nešto normalnija odluka bile bi ovce, no nisam želio životinje koje će se morati klati. Doznao sam za mjeru 6.1.1. za poljoprivrednike početnike i uz tu pomoć prošle godine nabavio tri alpake iz Italije – objašnjava Jalžabetić. Jerry, Achille i Christa bile su prve tri alpake u Hrvatskoj, a doći do njih nije bilo nimalo lako. Naime, osim što ih u Europi gotovo i nema, postojeći uzgajivači svoje alpake nisu spremni dati bilo kome. Međutim, pronalazak uzgajivača bio je prvi korak u kompliciranom postupku. Nijedan uzgajivač životinje neće prodati dok temeljito ne upozna kupca koji je obvezan završiti sedmodnevni tečaj kod njih. Osim ovog tečaja, pristupio je i tečaju u Veterinarskoj komori, kao i tečaju za ovlaštenog prijevoznika alpake, a odobrenje da može biti prijevoznik morao je potpisati sam ministar.

[video: 166 / ]

– Isto tako morao sam atestirati vozilo za prijevoz životinja. Prije samog puta, prema proceduri, veterinar pregledava životinje, a potom se obavještavaju svi veterinari uz rutu kojom se prolazi sve do odredišta – pojašnjava Dejan. Nedavno, prve su tri alpake dobile društvo pa sada dvorištem trče dva mužjaka i osam ženki od kojih je većina iz rodnog im Perua.

Osjetljive životinje

Alpake su životinje koje moraju biti u skupni. Mora ih biti minimalno tri jer u suprotnom uginu od samoće i straha, tvrdi Dejan. Vrlo su osjetljive pa sve tvrdnje koje je čuo o tome da su nezahtjevne životinje pale su u vodu istog trena kada ih je dovezao u dvorište. Vrlo su izbirljive kada je hrana u pitanju, pa tako biraju koju će travu pasti i koje sijeno jesti, a problem može nastati i u prejedanju koje može biti kobno. Nemaju gornje zube pa ne mogu jesti tvrdu hranu, a ni dugačku zbog svojih dugih vratova u kojima bi moglo doći do gušenja. Svoje prvo šišanje Dejanove alpake još nisu prošle, ali za koji mjesec i to će doći na red.

– Vuna alpake najkvalitetnija je na svijetu, daleko cjenjenija od merino vune ili kašmira. Osim toga antialergijska je pa je 99 posto ljudi može nositi bez reakcija. Rabi se baš kao i obična vuna – za odjeću, modne dodatke, igračke ili tepihe, a kilogram finalnog proizvoda izrađenog od vune alpake stoji i do 1600 eura. Naravno, tek ošišana vuna stoji daleko manje – od 20 do 40 eura po kilogramu, ovisno o dijelu tijela, no i to je mnogo više od ovčje vune – otkriva 
Jalžabetić.

Purani i kokoši Izložba izvornih pasmina peradi Udvostručen broj uzgajivača kokoši hrvatica, a pada uzgoj zagorskih purana