Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Analiza o ulaganju u predškolski odgoj

Jedini s asistentima i u dječjim vrtićima

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
U županijskom Proračunu za 2019. predviđeno je 460.000 kuna namijenjenih financiranju 50 posto iznosa plaće 44 asistenta koji rade s 49 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, ističe župan Posavec

Prema analizi čiji su rezultati objavljeni na portalu zupan.hr, Međimurska županija prva je po izdvajanju za predškolsko obrazovanje. Drugo mjesto drži Požeško-slavonska. Usporede li se županije prema kriteriju izdvajanja po glavi stanovnika, i tu je predvodnik Međimurska županija.

Projekt EU Istražili Župnikov vrt i nekropolu

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna Međimurska županija je lani izdvojila 0,24 posto sredstava za predškolsko obrazovanje, ili 3,69 kuna po stanovniku. Brojke za 2017. govore da je bila peta prema oba kriterija. U Međimurskoj županiji se trenutačno gradi ili adaptira 12 vrtića, a Županija osigurava i pomoćnike u predškolskom odgoju.

– Međimurska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava asistente i djeci vrtićkog uzrasta. U županijskom Proračunu za 2019. predviđeno je 460.000 kuna namijenjenih financiranju 50 posto iznosa plaće 44 asistenta koji rade s 49 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. Projekt je to Prvi korak. Županija sudjeluje i u financiranju produženog boravka u vrtićima – kazao je za portal zupan.hr župan Posavec.

Top 10 u skupljanju otpada Otpad najbolje zbrinjavaju Međimurci i u gradu Krku Kontinentalni turizam Dolasci turista porasli za sedam posto