Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Đakovo 8. svibnja slavi svoj dan

Jedino će kvalitetna radna mjesta vratiti iseljene Đakovčane

Đakovo
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
S poduzetničkom zonom stvorili bismo uvjete za otvaranje novih radnih mjesta – kaže gradonačelnik Marin Mandarić

Grad Đakovo slavi svoj dan – u utorak 8. svibnja. Ime mu se spominje prvi put još 1239. godine, u ispravi hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV., kojom biskup Ponsa dobiva na dar posjede Đakovo i Breznu. No istraživanja pokazuju i naseljenost u mlađem kamenom dobu, a Rimljani ovdje grade naselje zvano Certissa. Grad je tijekom stoljeća rastao i stasao na plodnoj slavonskoj ravnici. Ispisao je bogatu povijest, a proslavio je posljednjih godina i velike jubileje kao što su 500 godina ergele i 200 godina uzgoja lipicanaca te 200 godina sjemeništa i teologije u Đakovu. Iza Đakovačkih vezova, nadaleko poznate folklorne manifestacije, već je 45 godina...

pametna klupa Kvalitetnija usluga U Đakovu postavljene pametne klupe

Očekuju ih izazovi

No i taj grad u srcu Slavonije pogađa tužna slavonska, pa i hrvatska stvarnost – iseljavanje.

– Đakovo je lijep i ugodan grad za život, no suočavamo se posljednjih pet-šest godina s iseljavanjem. Građani odlaze zbog nedostatka kvalitetnih radnih mjesta, kojima bi osigurali dohodak dostojan pristojnog života – počinje gradonačelnik Marin Mandarić, koji je vlast u gradu preuzeo prije godinu dana.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Đakovo je bilo dom za oko 27.700 stanovnika. Koliko ih je točno spakiralo kovčege i odselilo trenutačno je nemoguće utvrditi.

– Prema anketi koju smo proveli lani u proljeće, po principu “od usta do usta”, dakle zapisivali smo osobe koje poznajemo, a iselile su se, došli smo do frapantne brojke od gotovo 3500 ljudi. Najviše iseljavaju u Njemačku i Austriju, a manjim dijelom u Irsku – iznosi Mandarić.

Jedino što Đakovčane može vratiti iz inozemstva, ističe naš sugovornik, jest otvaranje kvalitetnih radnih mjesta koja bi im jamčila zaradu dostatnu za pristojan život. Upravo se stoga i proslava Dana grada “vrti” oko gospodarstva i gospodarskih manifestacija. Program je, naime, počeo još u petak, otvaranjem dvodnevnog 10. Sajma poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva – Đakovo Expo Zlatne ruke.

– Lijepi travnjaci i cvjetnjaci nisu nešto što će nam građane zadržati, a kamoli vratiti, a toga smo duboko svjesni. Grad Đakovo očekuju izazovi u budućnosti i očekujemo da ćemo iduće godine riješiti probleme koji nam se godinama nagomilavaju. Ponajprije tu mislim na poduzetničku infrastrukturu i poduzetničku zonu, kroz koju bismo stvorili uvjete za otvaranje novih radnih mjesta – najavljuje gradonačelnik.

Đakovo Gradska uprava i župan o projektima Milijunske investicije stižu u grad Đakovo

Posjet kraljevske obitelji

Upita li ga se je li on, kao građanin, zadovoljan životom u Đakovu, odgovorit će:

– Jesam, ali ako je 3500 ljudi bilo nezadovoljno i otišlo tražiti sreću negdje drugdje, onda ne mogu reći da sam zadovoljan – rezimira.

A s pogledom, uvjereni su, u svijetlu budućnost Đakovčani su za vikend započeli proslavu Dana grada. Tradicionalna humanitarna akcija “Dobro je činiti dobro” održana je u subotu, a u organizaciji su, uz Grad Đakovo, sudjelovale i humanitarne udruge, škole, ali i svi građani dobre volje. Novac prikupljen od prodaje i brojnih aktivnosti bit će namijenjen Đakovčanima u potrebi: za pomoć jednom dječaku za odlazak na operaciju i pomoć za adaptaciju kupaonice osobi s invaliditetom.

U zabavno-glazbenom programu nastupila su djeca đakovačkih vrtića i osnovnih škola, mažoretkinje i plesne skupine, a na kraju večeri program je okrunjen koncertom Borisa Novkovića i pratećeg sastava Reel Time, s predgrupom Autobahn.

– Čestitam svim sugrađankama i sugrađanima Dan grada Đakova, u svoje i ime Grada Đakova – poručuje Marin Mandarić.

Inače, zanimljivo je kako je grad Đakovo dvaput posjetila britanska kraljevska obitelj. Još 1972. njegovim se ulicama provezla engleska kraljica Elizabeta II., a kočija u kojoj je sjedila i danas se čuva na ergeli. Četrdeset četiri godine kasnije đakovačku ergelu posjetila je vojvotkinja od Cornwalla, u ožujku 2016. godine.

Blaženko Boban župan Boban: Županija osigurala 35 milijuna kuna za gospodarstvo i radna mjesta