Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
župan Boban:

Županija osigurala 35 milijuna kuna za gospodarstvo i radna mjesta

Blaženko Boban
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ukupno 35 milijuna kuna osiguranih za poticanje gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji odnose se na pomaganje u poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju te energetici i inovacijama

Splitsko-dalmatinska županija iz svojeg proračuna osigurala je 35 milijuna kuna za poticanje gospodarstva, osobito u ruralnim područjima, kako bi se povećavao broj radnih mjesta i zaustavilo iseljavanje, a od početka godine rođeno je 88-ero djece više u odnosu na isto vrijeme lani, rekao je u četvrtak župan Blaženko Boban.

Uređenje plaža i šetnica u Podrstani Turistička sezona u novom ruhu Do ljeta moderno uređena plaža i šetnica

Učinci mjera osiguranih sredstva iz županijskog proračuna vidjet će se za godinu dana, kao što se već sada vide i prvi učinci mjera za demografsku obnovu koje je županija pokrenula prošle godine, rekao je splitsko-dalmatinski župan Boban na konferenciji za novinare predstavljajući program "Županija za poduzetništvo".

U prvom četveromjesečju ove godine novorođenih je više nego u istom lanjskom razdoblju.
"Prema najnovijim podacima u razdoblju od 1. siječnja do 30. travnja ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji rođeno je 88 djece više nego u istom lanjskom razdoblju a 32 djece više nego u istom razdoblju 2016. godine", izvijestio je Boban.

Naglasio je kako je oduševljen takvim demografskim podatkom te vjeruje da su tomu pridonijele i mjere za demografsku obnovu u županiji, pokrenute prošle godine.

Ukupno 35 milijuna kuna osiguranih za poticanje gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji odnose se na pomaganje u poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju te energetici i inovacijama.

Danas je predstavljen program "Županija za poduzetništvo" za kojeg je namijenjeno oko 11,5 milijuna kuna poticajnih mjera, dok će preostala dva programa - za poljoprivredu i energetiku, biti predstavljena u sljedećih mjesec dan.

"Želim posebno istaknuti kredite za poduzetništvo koji iznose od 200.000 kuna do pet milijuna kuna, a Splitsko-dalmatska županija će subvencionirati kamate na te kredite tako da će poduzetnici plaćati kamatu samo od 0,7 posto do 1,2 posto," objasnio je Boban.

Oduzete koncesije Pomorsko dobro Županija uvodi red - oduzeta prva koncesija

Radi subvencioniranja poduzetničkih kamata Splitsko-dalmatinska županija potpisala je ugovore s 12 banaka.

Mjerama za poduzetništvo Splitsko-dalmatinska županija će pomagati i poduzetnički angažman žena, te starijih osoba i invalida, a uvjet za dobivanje sredstava iz poticajnih mjera je da imaju "samo jednog zaposlenika, rekao je župan Boban.
"Primjerice, u ovim našim mjerama je predviđeno da žena poduzetnica može dobiti sredstva za sufinanciranje boravka svog djeteta u dječjem vrtiću kako bi se njoj olakšao poduzetnički rad", kazao je.

Župan je također najavio da će se poduzetnički centri dislocirati, odnosno gradit će ih se u svim područnim Splitsko-dalmatinske županije. "Splitsko-dalmatinska županija je prva u Hrvatskoj koja pokreće ovakve mjere za poticanje gospodarstva jer je nerealno očekivati da će sve biti rješeno s nacionalne razine, To znači da i mi koji na lokalnoj razini upravljamo javnim novcima možemo pomoći našim građanima," kazao je Boban.

Najavio je da će o ovom županijskom programu mjera za jačanje gospodarstva i demografsku obnovu upoznati i vladu Republike Hrvatske na sutrašnjoj njenoj sjednici u Splitu.

Župan Blaženko Boban obilazi radove na uređenju obale Stožer civilne zaštite Župan naglasio važnost dobre pripreme za novu protupožarnu sezonu