Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Završen jedan od najvažnijih gospodarskih događaja u tom dijelu Hrvatske

Jubilarni 25. Viroexpo okupio više od 460 izlagača

Foto: Kristijan Toplak
- Već sam rekao da imamo goleme zadaće da cijela Hrvatska bude prometno funkcionalna. Nastavit ćemo gradnju brze ceste koja će ovom kraju dati sasvim drugu dimenziju – najavio je premijer Andrej Plenković

Nakon dvije godine stanke i izlagači i posjetitelji jedva su dočekali 25. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede
Viroexpo 2022, zbog kojega su od petka do nedjelje svi putevi vodili u Viroviticu. Okupilo se više od 460 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Nova hala trajni dom

– Ovo je 25. godina održavanja sajma Viroexpo, 25 godina jedne lijepe sajamske priče i tradicije. I ove se godine tražio kvadrat više, što je samo dokaz da Viroexpo danas predstavlja pitanje gospodarskog prestiža, budući da je upravo naš sajam sve ove godine bio pokretač gospodarskog razvoja. On je najvažnija “pozornica” za mnogobrojne obrtnike, male poduzetnike, poljoprivrednike iz cijele Slavonije i Podravine i cijele Hrvatske. On je mjesto gospodarskih susreta kojima je cilj gospodarska suradnja novih poslovnih subjekata – naglasio je župan Igor Andrović najavivši da je sljedeći sajam već u ožujku.

Podsjetio je i da je nova hala Viroexpoa, koja je trajna lokacija sajma, izgrađena uz potporu sredstava iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, na čemu je zahvalio Vladi RH.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin kazao je da je Viroexpo jedan od najvažnijih gospodarskih događaja u ovom dijelu Hrvatske.

– On bitno brendira grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju na gospodarskoj karti Hrvatske – istaknuo je Kirin.

Da su s radošću kao županija prihvatili partnerstvo na Viroexpou ove godine, istaknuo je župan koprivničko-križevački Darko Koren.

– Viroexpo pripada najvišem redu sajmovanja u Hrvatskoj  i šire. Naše županije su prijatelji i susjedi, pomažemo jedni drugima i među nama nema zavisti. Susjedi su uvijek pri ruci i siguran sam da će tako biti i u vremenu koje dolazi – rekao je Koren i poručio organizatorima da sajam može svima drugima poslužiti samo kao uzor.

Jubilarni 25. Viroexpo otvorio je premijer Andrej Plenković, u čijem je društvu bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

– Smatram da je ovaj put, koji ste prošli od jednog pionirskog pothvata s tridesetak poljoprivrednih proizvođača prije četvrt stoljeća, do ovakvog sajma, s više od 460 izlagača iz zemlje i inozemstva, uz partnerstvo s Koprivničko-križevačkom županijom, pokazao da postoji sinergija između županija. Riječ je o podravskim i slavonskim županijama kojima je prometna povezanost prioritet pa sam u kontekstu ovog ljeta i velikih infrastrukturnih projekata, kada je Hrvatska povezana Pelješkim mostom, rekao da imamo goleme zadaće da cijelu Hrvatsku učinimo prometno funkcionalnom. Nastavit ćemo projekt gradnje brze ceste koja će za razvoj ovog kraja imati sasvim drugu dimenziju – najavio je premijer Plenković.

Znatan broj obrtnika

Ocijenio je važnim znatan broj obrtnika koji djeluju na području VPŽ-a te izrazio zadovoljstvo što je nova hala izgrađena uz pomoć
Sporazuma i Ministarstva poljoprivrede. Uz Vladu RH, pokrovitelji ovogodišnjeg sajma su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma.

Organizatori i pokrovitelji su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička
komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica VPŽ-a, dok je tehnički organizator Viroexpo d. o. o. Županija partner ovogodišnjeg sajma je Koprivničko-križevačka županija, a gospodarski partner su Hrvatske šume.