Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
SPLITSKO - DALMATINSKA ŽUPANIJA

Jure Grgat: Vratio sam se u Otok i mjere županije mi puno znače

1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
'Tu je tvoj dom' – župan Boban uručio novih 47 ugovora vrijednih oko 5 milijuna kuna.

Mislim da je svaka kuna iz projekta "Tu je tvoj dom" blagoslovljena zato što u našoj Zagori osiguravamo mladim ljudima sufinanciranje izgradnje, adaptacije, uređenja i pripreme dokumentacije njihova budućeg obiteljskog doma. Nastavit ćemo i dalje s ovim projektom koji uključuje kandidiranje za bilo koji drugi javni poziv, bilo da dolazi od Vlade Republike Hrvatske na temelju novih mjera bilo iz EU fondova – rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban pri uručivanju 47 novih ugovora iz projekta "Tu je tvoj dom", čija je vrijednost 4,9 milijuna kuna.

Bespovratna sredstva

– Do sada su potpisana ukupno 203 ugovora, čija vrijednost prelazi 20 milijuna kuna. Cilj ovoga projekta jest je dodjela bespovratnih sredstava mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području Splitsko-dalmatinske županije – istaknuo je župan Boban.

Splitsko-dalmatinska županija potpisala je ugovore sa 131 korisnikom Poduzetnicima početnicima i ženama bespovratna sredstva

U ime korisnika koji su potpisali ugovore zahvalio se Marko Samadržić iz Otoka.

– Zahvalan sam županu Bobanu i njegovim suradnicima što su prepoznali Zagoru i što su potpomogli nas mlade obitelji, uloživši toliki trud i rad kako bi pomogli ostanku mladih ljudi na selu – rekao je Samardžić.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Najviše sredstava i potpisanih ugovora otišlo je upravo u cetinski kraj. Naime, od 47 ugovora 26 je s područja cetinskog kraja, a od 4,9 milijuna kuna pripalo im je 2 milijuna i 680 tisuća kuna ili 55 posto, zbog čega ih je Boban pohvalio.

– Mladi s područja cetinskog kraja, kao i oni iz Imotske krajine, dobro prate sve projekte koje SDŽ provodi u pogledu raznih potpora. Gledajući dosadašnjih dvjesto potpisanih ugovora, siguran sam da ih se više od 50 posto odnosi upravo na područje šest jedinica lokalne samouprave s cetinskog područja. To je kraj ugodnog i kvalitetnog života i nastojimo ovakvim projektima to još više poboljšati i da što više mladih ostane u rodnom kraju – kazao je Boban i pozvao i ostale obitelji koje imaju pravo na novčanu potporu da prate natječaje i javljaju se na njih.

Još jedan korak u turističkoj promociji Dalmatinske zagore U Dugopolju niče Centar za posjetitelje “Skrivena Dalmacija”

Poticaj za ostanak

Jure Grgat u rodni Otok vratio se nakon života u Zagrebu. Zahvalan je na županijskim mjerama koje će mu, kako kaže, biti od velike koristi.

– Oženjen sam i uz suprugu Marijanu imam dva sina, a ako Bog da, uskoro nam stiže i treće dijete. Dvije godine živio sam i radio u Zagrebu, ali me srce vuklo rodnom kraju pa sam se odlučio na povratak. Ovo su mjere koje stvarno puno znače i koje će i druge ljude potaknuti na ostanak – izjavio je Grgat.