Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
PARK PRIRODE LONJSKO POLJE I REGIONALNI PARK MOSLAVAČKA GORA

Južna Moslavina - mamac za posjetitelje

Foto: Grad Kutina
Prekrasni krajolik spaja ruralnu arhitekturu i industrijsku baštinu

Turistička zajednica grada Kutine poziva građane da se upute stazama neistražene južne Moslavine.

Tjedan mobilnosti u Kutini Završen nogostup u Kutinskoj Lipi, posebno bitan za sigurnost tamošnjih učenika

– Jeste li znali da u Moslavini postoje mjesta gdje je moguće držati dovoljnu distancu, a usput se dobro zabaviti i odmoriti? – kazuje Vanja Josić iz TZ-a grada Kutine, podsjetivši da površina Moslavačke gore iznosi oko 1350 četvornih km, dok se Park prirode Lonjsko polje prostire na oko 50.650 ha.

– Dio i jednog i drugog parka obuhvaća područje južne Moslavine – kazuje Josić, koji kao jedan od mamaca za posjetitelje ovog dijela Moslavine ističe povijest kraja gdje su se nekoć skrivali hajduci, šetali praslonovi i nosorozi, a danas su mjesta za istraživanje planinarsko-izletničkih staza, starih utvrda, šumskih i poljskih puteva te biciklističkih staza.

Bogata turistička jesen u Slavoniji i Baranji Vinski “maratonci” s čašama će obilaziti jedinstvene baranjske gatore

Na širem području Kutine postoji sve više označenih i ucrtanih staza za rekreativce, ali i one koji su željni zahtjevnijih ruta. Do sada je obilježeno 123 km transverzalnih pravaca te više od 250 km tematskih biciklističkih staza i ruta, poput vinske, naftne, srednjovjekovne, a područjem prolaze i rute Sisačko-moslavačke županije koje povezuju brojna mjesta. Sve rute obuhvaćaju značajne kulturne i prirodne turističke atrakcije i objekte u područjima kojima prolaze.

Dio ruta prolazi i Parkom prirode Lonjsko polje i Regionalnim parkom Moslavačka gora, kao i uz arheološka nalazišta i lokalitete, seoska domaćinstva, vinarije i znamenitosti, uz prizore prekrasnog krajobraza u kojem se spajaju ruralna arhitektura i industrijska baština.