Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Manifestacija "Ruska kuhinja na međimurskom stolu"

Kalinka predstavila kuharicu mame Lore

Foto: Međimurska županija
U Hrvatskoj živi oko 2000 pripadnika ruske nacionalne manjine

Udruga ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka organizirala je 12. po redu manifestaciju "Ruska kuhinja na međimurskom stolu" kojom su kroz hranu, recitacije, pjesmu i ples predstavili bogato rusko kulturno nasljeđe.

U Hrvatskoj živi oko 2000 pripadnika ruske nacionalne manjine, a u Međimurju djeluje najbrojnije društvo ruskih sunarodnjaka – Kalinka. Predsjednica udruge Tatjana Mikolaj kaže da žele predstaviti bogatstvo ruske kulture, tradicije i ruske kuhinje pripremljene 
prema autohtonim receptima te predstaviti mlade talente i simpatizere ruske kulture.

Predstavljena je i kuharica Lore Levčuk, koja je svoje recepte odlučila otkriti u kuharici "Recepti mame Lore". Među receptima je i onaj za boršč koji je popularan u Rusiji, no korijene vuče iz Ukrajine. Predstavila je i recepte za hladnu juhu okrošku, juhu harčo, haringu pod bundom, oslića u marinadi, lijene varenije, oladuške sa sirom i drugo.

Na manifestaciji u Prelogu bili su i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Udruga Kalinka je osnovana 24. rujna 2007. godine. Ansambl Kalinke gdje god nastupa plijeni pozornost svojim pjesmama, plesovima, nošnjama i zaraznom energijom.