Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije jedan je partnera u projektu Utrka za život RACE

Kao kruna projekta – pokazna vježba

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Zavod za hitnu medicinu  iz ovog je projekta dobio dva nova vozila za hitnu medicinu te šest defibrilatora

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije jedan je od partnera u projektu Utrka za život - RACE, kojem je  cilj uskladiti i povećati dostupnost i kvalitetu usluge hitne medicinske pomoći u prekograničnom području te pružiti zajednički odgovor u slučaju većih nesreća. Nakon što su dobivena dva nova vozila i oprema te je provedena edukacija za medicinsko i nemedicinsko osoblje, u Mostaru u Bosni i Hercegovini održana je i pokazna vježba na temu uloge i postupanja hitne medicinske pomoći u slučaju elementarnih nepogoda poput potresa, požara ili urušavanja.

U vježbi je sudjelovao ravnatelj Davorin Gajnik sa svojim timom, a sudionici su vježbali, između ostalog, kako reanimirati osobe bez svijesti i pružiti prijeko potrebnu pomoć. Akronim projekta RACE potječe, inače, od ključnih riječi projekta: Rescue (spašavanje), Alert (uzbuna), Collaboration (suradnja), Emergency (hitnost).

Inače, riječ je o Interreg IPA CBC programu prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. u kojem je vodeći partner Dom zdravlja Mostar, a uz županijski Zavod partner je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je 940.443  eura, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći IPA II osigurano 85 posto iznosa, a ostatak sredstava osigurali su partneri.

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije iz ovog je projekta dobio dva nova vozila za hitnu medicinu te šest defibrilatora, a odobreno mu je i 50 posto sufinanciranja tzv. vlastitog učešća iz Ministarstva regionalnog razvoj i fondova Europske unije.