Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 445 pregleda
DANI SLAVONSKE ŠUME

Kao svaki sport, i sječa traži trening i ozbiljne pripreme

Održana manifestacija Dani slavonske šume
1/12
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
U sklopu manifestacije koja je u Našicama trajala od četvrtka do nedjelje, u subotu se održalo i Državno natjecanju šumarskih radnika sjekača koje je okupilo brojne natjecatelje, ali i publiku

Piljevina frkti na sve strane, zvuk motorne pile para uši. Sjekači su uhvatili alat u ruke i primili se posla. Što umiju i koliko su spretni, pokazali su na Državnom natjecanju šumarskih radnika sjekača u subotu u Našicama.

– Moglo je bolje, al dobro je! Točan prerez na podlozi najteža je disciplina. Sloj piljevine bude i tri centimetra debeo pa ne mogu vidjeti dokle ide lanac, a ne smijem prerezati podlogu – opisuje nam Dražen Suk. Iza njega je osam godina iskustva kao sjekača, a zaposlen je u Upravi šuma Našice.

Na putu do titule najboljeg sjekača nužno je spretno i brzo “pregaziti” svih pet disciplina. Šumarski radnici, razumljivo, prvo moraju pokazati koliko dobru poznaju svoje motorne pile. Polazišna je točka, stoga, promjena reznog lanca i okretanje vodilice.

– Moramo pilu raskopati i sastaviti u što kraćem vremenu. Na redu je, potom, kombinirani prerez, trupce promjera 350 milimetara režemo polovicu odozgo, a polovicu odozdo, i različito stoje. Mjere se tu kutevi i brzina – objašnjava Saša Palanc iz Uprave šuma Delnice. Treći je korak rezanje stabla na podlozi, ali tako da se podlogu ne smije dotaknuti pilom. Sjekači, zatim, obaraju stabla, na improviziranom panju, a peta i najatraktivnija disciplina jest kresanje grana – što brže i preciznije “skidanje” kolčića zabodenih u debla.

Saša Palanc šumarski je radnik 24 godine.

– Pokazujemo ovako vještinu i rutinu koju smo stekli u radu, no u šumi su živa stabla i to je nešto sasvim drugo – uspoređuje on.

Slavenu Kulišu u subotu je pripala uloga suca na natjecanju.

Imali svjetskog prvaka

– Dobar šumski radnik sjekač mora imati osnovna znanja o radu motornom pilom na siguran način. Bilo bi dobro da ima iskustvo rada u šumi, u sječi i obaranju stabala. Ako se želi ići na natjecanja, onda je to kao i svaki drugi sport koji se mora ozbiljno uvježbavati i trenirati. Kao i svaki drugi sportaš, tako bi i šumski radnik morao imati dovoljno vremena za pripreme, i da mu to poslodavac, Hrvatske šume, omoguće. Mi nismo sportsko poduzeće, naravno, mi smo javna tvrtka, ali ovo zahtijeva pripreme i treninge izvan njihova rada, za što imamo slična natjecatelišta u našim upravama šuma, uglavnom na proplancima – navodi Kuliš.

Snage je odmjeravalo 16 ekipa, iz isto toliko uprava, a u svakoj su po tri člana. Izvan konkurencije su debla pilile još dvije iznozemne ekipe, iz Mađarske te Slovenije. Pobjednici su izborili ulaznicu za svjetsko prvenstvo u Norveškoj.

– Posao sjekača vrlo je odgovoran, značajan, za naše su poduzeće oni proizvodni radnici, i prije svega, njihov je rad vrlo opasan. Imaju beneficirani radni staž. Bilježimo zadnjih godina velike uspjehe u pojedinim disciplinama, imali smo svjetskog prvaka, a ekipno smo bili sedmi. Uspjeh je tim veći što takvi momci iz nekih zemalja u životu rade samo to, a naši se bave svakodnevnim svojim poslom, radeći u Hrvatskim šumama – istaknuo je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Dani slavonske šume, inače, trajali su od četvrtka od nedjelje, a to je i znanstvena, zatim, turistička, gospodarska, ekološka, kulturna, zabavna i sportska manifestacija.