Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinski župan i ravnatelj Lučke uprave obišli gradilište Luke u Kaštel Starom

Kaštelani će na proljeće imati 200 novih komunalnih vezova

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Dovršetak projekta, vrijednog 51 milijun kuna, planiran je za proljeće 2022. godine

Župan Blaženko Boban u društvu svoga zamjenika Stipe Čogelje, ravnatelja Lučke uprave Domagoja Maroevića i gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića, posjetio gradilište luke u Kaštel Starom. Dovršetak projekta, vrijednog 51 milijun kuna planiran je za proljeće 2022. godine.

Okupljalište turista i mladih

– Projekt je hvale vrijedan jer će 200 komunalnih vezova služiti isključivo za lokalno stanovništvo. S druge strane, ovaj projekt 
ima i estetski učinak jer je riječ o prekrasnom ambijentu. Ovo će biti i okupljalište turista, ali i mladih ljudi s područja Kaštela – 
izjavio je župan Blaženko Boban.

Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović istaknuo je kako su ovaj veliki projekt, jedan od najvećih u posljednjih 10 godina, dugo čekali.

– Ovaj projekt je od najveće koristi prije svega našim ribarima i njihovu sportskom društvu. Vjerujem  da će i oni biti zadovoljni jer će imati svoju lučicu u kojoj će moći ostaviti svoje brodove – izjavio je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

Grad Kaštela u ovaj projekt ulaže 14 milijuna kuna. Izgradnja luke u Kaštel Starom je jedini projekt ovog tipa u kojem lokalna zajednica sudjeluje sa znatnim iznosom sredstava te je, rečeno je, dobar primjer sinergije svih razina vlasti. Financijsku konstrukciju pojasnio je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke  uprave Splitsko-dalmatinske županije.

Dakle, Grad Kaštela sudjeluje s 14 milijuna kuna, sufinanciranje sa 6 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a najveći dio, 31 milijun  kuna, osigurat će županijska Lučka uprava kao i Splitsko-dalmatinska županija iz vlastitih sredstava. 

Uređenje obalnog pojasa 

– Važnost projekta je prije svega za lokalno stanovništvo jer je riječ o komunalnoj luci koja je otvorena za javni promet. Izgradnjom lučice i lukobrana dugog 200 metara dobit će se 200 novih komunalnih vezova – istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević.

Uz lukobran dug 200 metara, projektom je predviđeno uređenje ukupno 9500 četvornih metara obalnog pojasa, što uključenje kamenooblagačke radove, hortikulturno uređenje, gradnju ormarića za struju i vodu i drugo. Kaštelani će, uz suvremenu luku, dobiti i obnovljenu rivu u Kaštel Starom.