Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Turistička promocija

Katapult u osječku Tvrđu i u 19. stoljeće kroz naočale za virtualnu stvarnost

Povijesni turistički obilazak Osijeka uz Virtualnu realnost
1/5
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Osijek je prvi u Hrvatskoj koji će takvom tehnologijom predstavljati svoje kulturno bogatstvo

Panduri u odorama i na bijelim konjima defiliraju osječkom Tvrđom. Glas im je strog, ali "presijeca" ih veseli smijeh dama u dugačkim haljinama. Igrani je to prizor iz prošlih vremena, ali promatračima se čini kao da su se katapultirali stoljeće, ili čak dva, unatrag. Riječ je, naime, o novom turističkom proizvodu Povijesni turistički obilazak Osijeka uz tehnologiju Virtualne Realnosti. U davna se vremena "zaviruje" kroz VR naočale uz rotaciju pogleda od 360 stupnjeva, što dočarava iskustvo stvarnog šetanja gradom. Iza projekta stoje domaća IT tvrtka Pointers, Udruga CroCulTour te Turistička zajednica grada Osijeka.

- Osijek je prvi u Hrvatskoj koji će takvom tehnologijom predstavljati svoje kulturno bogatstvo. Uz pomoć kostimiranih glumaca, scene, rekvizita, glazbe i posebnih efekata iz prošlosti, izrađen je Virtual video 360 snimak koji gledateljima nudi iskustvo života iz osječke prošlosti – pojasnio je Krunoslav Weinpert iz tvrtke Pointers. Istaknuo je kako je na glasovitom turističkom sajmu u Berlinu preko 40 posto zemalja izlagača, od ukupno njih 164, nudilo posjetiteljima VR upoznavanje svojih znamenitosti.

- Pointers je izradio više od 200 video zapisa i 70-ak VR zapisa turističkih destinacija u Hrvatskoj. Mi radimo 365 dana u godini – ponosan je Weinpert.

Novi, digitalizirani pristup pomoći će, vjeruju svi akteri, boljem pozicioniranju Osijeka na karti kontinentalnog turizma. Inače, turistima je u Osijeku na raspolaganju 1000 ležajeva, a još ih je 3000 u okruženju.

- Slijedimo trendove tzv. živuće prošlosti, i to spajajući prošlost s modernom tehnologijom budućnosti. Podižemo tako razinu atraktivnosti našega grada. Posebno mi je drago da su taj posao odradile tvrtke i pojedinci iz Osijeka, odnosno da smo se mi međusobno prepoznali, a ne da je to prvo morao učiniti netko izvana – kazao je Saša Uranjek, direktor Turističkog ureda TZ grada Osijeka. S VR tehnologijom se, rečeno je, najbolje snalaze djeca, a oduševljeni su i umirovljenici.