Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Demografske mjere u općini Klis daju dobre rezultate

Klis je treća općina u Hrvatskoj po porastu broja stanovnika!

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Klis je na popisu stanovništva 2021. godine imao 5219 stanovnika, dok je 2011. u Klisu popisan 4801 stanovnik

Broj stanovnika u Klisu se povećava! Pokazao je to posljednji popis stanovništva, koji je u ogromnoj većini Republike Hrvatske 
upalio crveni demografski alarm. Međutim, Općina Klis svrstala se među malobrojne jedinice lokalne samouprave koje se mogu pohvaliti pozitivnim demografskim kretanjima.

- Demografija je prioritet Općine Klis već niz godina. Bez ljudi nemamo perspektivu. Najnoviji podaci dokazuju kako osmišljene 
demografske mjere daju rezultat i to nas veseli – poručio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma koji je vrlo zadovoljan rezultatima koji ga nisu iznenadili.

Popisano 5219 stanovnika

Klis je na popisu stanovništva 2021. godine imao 5219 stanovnika, dok je 2011. u Klisu popisan 4801 stanovnik.  Tako je s porastom od 8,71 posto zauzeo šesto mjesto po porastu broja stanovnika, a kada se gledaju apsolutne brojke, Klis je na visokom trećem mjestu s 418 stanovnika više nego prije 10 godina.

Općina Klis provodi niz demografskih mjera, među njima  su i status roditelja odgojitelja što malo tko ima u Hrvatskoj, pa do povoljnih komunalno opremljenih građevinskih parcela za mlade obitelji kojima pomažu da dođu do krova nad glavom.  Općina ulaže i u infrastrukturu i radi na podizanju kvalitete života na svom području.

Spremno su zgrabili šansu i zahvaljujući kliškoj tvrđavi, jednim od najsačuvanijih fortifikacijskih spomenika  u Europi, koja je svjetsku slavu stekla zahvaljujući “Igri prijestolja”, postali su značajna turistička destinacija koju je rekordne 2019. godine posjetilo više od 100.000  ljudi. Tvrđava se obnavlja, osvijetljena je zahvaljujući projektu financiranom iz EU fondova,  napravljen je futuristički interpretacijski centar s hologramima kliških uskoka.

Zahvaljujući europskim fondovima provodi  se još niz projekata, a pripremaju se i budući. Radi se i na poboljšanju infrastrukture: izgradnji kanalizacije vrijedne 86 milijuna kuna te rekonstrukciji glavnih cestovnih pravaca u suradnji sa ŽUC-om.

Zagora sve bliža

– Podižući kvalitetu života naših stanovnika, istovremeno stvaramo preduvjete i za doseljavanje. Nadam se kako ćemo svojim radom kreirati još ugodniju sredinu. Na nama je da budemo još bolji u kreiranju projekata kojima podižemo standard življenja 
svih stanovnika, od najmlađih do najstarijih – kaže Vetma koji  se nada da će se pozitivni demografski trendovi preliti i na druga 
mjesta Dalmatinske zagore koja postaje sve atraktivnije mjesto za život.

Na obali su nekretnine znatno skuplje, a ceste prema zaleđu su sve kvalitetnije, kao i ukupna infrastruktura.