Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Ivica Labaš zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe:

‘Sve je manje požara, spašavamo papige i ispumpavamo vodu’

Javna vatrogasna postrojba Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U Hrvatskoj nema jedne institucije vatrogastva koja bi pokrivala sve od vrha do dna, kaže zapovjednik Ivica Labaš

Na sjeveru Hrvatske gotovo da nema većeg sela bez dobrovoljnog vatrogasnog društva. Iako je požara sve manje, raste broj tehničkih intervencija. U obuku se ulaže mnogo slobodnog vremena, a rezultat su i uspjesi na međunarodnim natjecanjima. Članovi Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biškupec osvojili su medalje na međunarodnoj Vatrogasnoj olimpijadi u austrijskom Villachu. U konkurenciji vatrogasaca iz 27 država JVP je osvojio zlatnu medalju u kategoriji profesionalnih postrojbi starijih od 30 godina, a DVD Biškupec srebrnu. Posjetili smo JVP Grada Varaždina koji ima 55 operativaca, raspoređenih u četiri smjene. Temeljno zvanje svima je vatrogasni tehničar, no imaju i 19 inženjera. Opremu stalno obnavljaju, no moglo bi, kažu, i bolje.

– U voznom parku imamo 19 vozila. Najstarije je kemijsko vozilo staro 44 godine, a potom ono s vatrogasnim ljestvama iz 1989., koje planiramo zamijeniti, a košta oko pet milijuna kuna. Sve ovisi o novcu. Da može bolje, može – kaže zapovjednik Ivica Labaš.

Vatrogasci imaju sve više posla s tehničkim intervencijama, a sve manje s požarima. Labaš ističe da je trenutačno omjer 50:50. Puno je intervencija nakon prometnih nesreća i ispumpavanja vode iz podruma, ali i spašavanja odlutalih papiga i pasa te mačaka koje same ne mogu sići sa stabla ili krovišta. – Spašavanje životinja imamo na mjesečnoj bazi. Reagiramo na poziv građana i drago nam je ako možemo pomoći, a ako ne možemo, onda ih uputimo na druge službe. Građani su savjesni, okućnice su uređene, ljudi se rješavaju otpada i ne drže ga na tavanima. Kupuje se kvalitetniji građevinski materijal, a posebno elektroinstalacije. Ne kupuje se najlošije i najjeftinije, ono “sve po 12”, pa je i manje požara nego prije – objašnjava.

Labaš smatra da treba donijeti izmjene zakona. JVP-u je kao ustanovi osnivač i poslodavac Grad, a gradonačelnik je vatrogascima praktički šef. Tu je onda Hrvatska vatrogasna zajednica koja je udruga dobrovoljaca, a javne su postrojbe dio tog sustava.

– Zračne su snage u Ministarstvu obrane, inspekcija je u MUP-u, a glavni je zapovjednik u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Nema u Hrvatskoj jedne institucije vatrogastva koja bi pokrivala sve od vrha do dna, i da se točno zna hijerarhija, bez preklapanja – kaže. Zato, smatra, i dolazi do problema u komunikaciji na većim požarištima i intervencijama, što se može pretvoriti u katastrofu.