Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Od ukupno 46 Franjo Butorac (PGS) dobio 23 glasa

Komadina nema većinu, nije uspjelo konstituiranje Županijske skupštine

Zlatko Komadina
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Od ukupno 46 mogućih glasova, Franjo Butorac (PGS), kojeg je za predsjednika skupštine predložila koalicija SDP-PGS- IDS-HSU-HSS, dobio je 23 glasa, a o novom kandidatu, Mariju Alempijeviću, usuglasili su se vijećnici Živog zida, Mosta, Snage, Alternative, Nezavisne liste Hrvoja Burića i Akcije mladih i koalicija predvođena HDZ-om poduprijeti taj prijedlog

Županijska skupština Primorsko-goranske županije u ponedjeljak nije konstituirana jer Franjo Butorac (PGS), kojeg je za predsjednika skupštine predložila koalicija SDP-PGS- IDS-HSU-HSS, nije dobio potrebnu većinu glasova, pa će sljedeća konstituirajuća sjednica biti održana u roku 30 dana.

Sjednica na kojoj se, nakon lokalnih izbora, Županijska skupština trebala konstituirati u novom sazivu, prekinuta je nakon što Butorac, koji je dobio 23 od ukupno 46 mogućih glasova, nije izabran za predsjednika Skupštine. Prema koalicijskom sporazumu stranaka predvođenih SDP-om, Butorac bi predsjedao skupštinom u prvoj polovici, a dosadašnji predsjednik skupštine Erik Fabijanić (SDP) u drugoj polovici mandata.

Nakon skupštine, vijećnici Mosta i Akcije mladih, Ines Strenja Linić i Bojan Kurelić novinarima su kazali da su te stranke postigle dogovor te da će na sljedećoj sjednici za predsjednika skupštine predložiti i poduprijeti Marija Alempijevića iz Akcije mladih.

Kurelić je rekao da će Alempijevića kandidirati u ime Živog zida, Mosta, Snage, Alternative, Nezavisne liste Hrvoja Burića i Akcije mladih. Dinko Beaković iz HDZ-a na to je najavio da će i koalicija predvođena HDZ-om poduprijeti taj prijedlog.

Koalicija SDP-PGS- IDS-HSU-HSS osvojila je na nedavnim lokalnim izborima za Županijsku skupštinu 41,66 posto glasova ili 22 vijećnička mjesta, a kao dodatni član u skupštini s liste SDP-ove koalicije izabran je i predstavnik srpske nacionalne manjine.

Koalicija HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST-Pokret za uspješnu Hrvatsku-BUZ-HDS dobila je 26,14 posto ili 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid- Snaga- Alternativa 10,13 posto ili 5 mjesta, Most 7,17 posto ili 3 mjesta, a  Lista grupe birača s nositeljem liste Hrvojem Burićem 5,42 posto glasova i 2 mjesta.