Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
konstituiranje Županijske skupštine

Komadina: Spreman sam i za novu izbornu bitku

Zlatko Komadina
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Župan Zlatko Komadina rekao je da su nakon mjesec dana pregovora, oni s kojima je koalicija s SDP-om na čelu pregovarala, odbili poslijeizbornu koaliciju

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u utorak da za drugu konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine imaju dva prijedloga za njezina predsjednika te kako su svi s kojima je SDP-ova koalicija pregovarala odbili poslijeizbornu koaliciju, a on je spreman i za novu izbornu bitku.

Komadina je rekao da za drugu konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine, najavljenu za 13. srpnja, imaju dva prijedloga za njezina predsjednika - prvi je Mario Alempijević iz Akcije mladih, a potpisalo ga je 10 vijećnika, a drugi je prijedlog SDP-ove koalicije s 23 potpisa - Erik Fabijanić (SDP). 

Istaknuo je da su, nakon mjesec dana pregovora, oni s kojima je koalicija s SDP-om na čelu pregovarala, odbili poslijeizbornu koaliciju. "Mi smo bili spremni dati mjesto predsjednika skupštine onoj stranci koja s nama stvori upravljačku većinu", rekao je, ističući kako smatra da konstituiranje služi za stvaranje većine, a ne za izbor predsjednika. 

Komadina je dodao da su Akciji mladih nudili mjesto predsjednika Županijske skupštine da s tom strankom zatvore upravljačku većinu, ali ta je stranka to odbila. Posjetio je da su mjesto predsjednika nudili i Mostu za sve četiri godine mandata, te da je i to odbijeno, a isto su im nudili i skupno, kao udruženim strankama, ali su i to odbile. 

Dodao je da je za stolom počela izlaziti na vidjelo i moguća podjela mandata, ali to nije bila tema pregovora. 

Rekao je da nije pristaša neprincipijelnih koalicija te da građani nisu izašli na izbore da bi svih 46 vijećnika zajedno vladali, a SDP-ova koalicija pregovarala je sa svima, osim s HDZ-om i njegovim koalicijskim partnerima.

 Dodao je da "ima saznanja da i u Akciji mladih, koja je sa Živim zidom i Mostom, ima razilaženja".

Komadina je naglasio da je odgovoran za županijski proračun i da se već sada ne mogu ostvarivati neki programi i projekti. Istaknuo je kako želi jasno poručiti da ne misli bitku gubiti i mijenjati građansko povjerenje pregovorima za stolom, nego će, ako treba, to učiniti, dobiti ili izgubiti, u izbornoj bitki. Dodao je da sustav po kojemu bi se preuzeli mandati i osigurale vijećničke i stranačke naknade, a odgovornost ne bi pripala nikome - ne prihvaća. "Nema predaje, nema prijevare", zaključio je Komadina.

 Konstituiranje primorsko-goranske Županijske skupštine u lipnju nije uspjelo. Kandidat koalicije s SDP-om na čelu nije dobio potrebnu većinu pa su predstavnici Mosta i Akcije mladih najavili svojeg kandidata za predsjednika Marija Alempijevića (AM). Koalicija SDP-PGS- IDS-HSU-HSS osvojila je na lokalnim izborima 23 vijećnička mjesta, koalicija HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST- Pokret za uspješnu Hrvatsku- BUZ-HDS 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid- Snaga- Alternativa pet mjesta, Most tri, a Lista grupe birača s nositeljem Hrvojem Burićem dva mjesta u Županijskoj skupštini.

 Na novinarski upit o najavama iz Predsjedništva SDP-a o raspuštanju nekih organizacija, Komadina je rekao da nikakvih raspuštanja neće biti.  Na Predsjedništvu se raspravljalo o odgovornosti nakon izbora. Postupanja vjerojatno neće biti, nego će to biti poticaj da se ljudi pogledaju u ogledalo i da preuzmu odgovornost za ostvarene izborne rezultate, rekao je Komadina Najavio je  da će biti napravljeni kriteriji i da će kroz njih proći svi izborni rezultati i vidjeti tko je eventualno u zoni odgovornosti.