Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
novi poligon

Kompletna terenska obuka vatrogasaca

Kompletna terenska obuka vatrogasaca
Foto: Osječko-baranjska županija
Brojna vatrogasna društva na ovom će poligonu, uz provjeru stručnog znanja i fizičke spremnosti, moći provjeriti i sigurnost svoga zdravlja i odlaska u buduće intervencije.

U Našicama je održana službena primopredaja i puštanje u uporabu poligona za obuku korisnika aparata za zaštitu dišnih organa Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije. Riječ je o projektu vrijednom 17 milijuna kuna koji u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. provode Osječko-baranjska županija, Unikom d.o.o. Osijek, Udruga za kreativni razvoj Slap, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Regionalna razvojna agencija Bačka iz Srbije, a dio projekta odnosi se na nabavu opreme za ključne sudionike u upravljanju rizicima i zaštitom okoliša u pograničnom području.

PLETERNICA Vatrogasni dom u Buku uskoro u novom ruhu

– Prava vrijednost ovih ulaganja vidjet će se u budućnosti, jer će brojna vatrogasna društva na ovom poligonu, uz provjeru stručnog znanja i fizičke spremnosti, moći provjeriti i sigurnost svoga zdravlja i odlaska u buduće intervencije – kaže dožupan Petar Lagator. Županijski vatrogasni zapovjednik Zdravko Cvenić ističe da je Vlada RH donijela odluku o osnivanju Državne vatrogasne škole te očekuje kako će se jedan oblik nastave održavati u Našicama.

– Na poligonu bi se odvijala terenska nastava, a teorijska bi se održavala u Osijeku. Ovdje bi se vatrogasci obučavali u radu sa zaštitnim uređajima za dišne organe. Tu se nalaze i poligon, požarna kuća i kontejner u kojima se vrše plameni udari. Time bi vatrogasci u Našicama prošli kompletnu terensku obuku – kaže Cvenić.