Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Đakovo ustrojilo prometno redarstvo

Komunalni i prometni redari od sada su u službenim plavim odorama

Komunalni i prometni redari
Foto: Maja Muškić
Nije cilj prikupiti dodatne prihode, nego educirati i uvesti red, ističe gradonačelnik Mandarić

U plavim službenim odorama Đakovčani će od sada na ulicama svoga grada susretati komunalne i prometne redare. Riječ je o realizaciji najavljenog ustroja prometnog redarstva.

– Naši službenici koji su do sada odrađivali poslove komunalnog redarstva prije su položili sve potrebno kako bi mogli obavljati i posao prometnih redara te ispunjavati sve ono što zakon propisuje – kaže gradonačelnik Marin Mandarić.

Marin Mandarić Široko Polje Nove pješačke staze za dva milijuna kuna

Kazne tek kasnije

Njihov posao je provođenje odluka o komunalnom redu te regulacija prometa u mirovanju. To se u prvom redu odnosi na manje prometne prekršaje poput stajanja na mjestima za osobe s invaliditetom, na pješačkim prijelazima, kolnim ulazima... Gradonačelnik navodi i kako se neće odmah krenuti s kažnjavanjem.

– Nije cilj prikupiti dodatne prihode u gradski proračun, nego educirati građane i uvesti red – istaknuo je. Dodao je kako će se ipak, nakon prvotnih upozorenja, ispisivati i novčane kazne. Na ove poslove raspoređena su četiri postojeća komunalna redara koji će odrađivati oba posla. Prvi je to korak ka uspostavi najavljenog sustava komunalac, odnosno djelatnik komunalnog društva u svakom prigradskom naselju, za čim se pokazala velika potreba. Trebalo bi to biti realizirano ove godine.

Načelnik PP Đakovo Rudolf Kolarić naglašava da su prometni redari prošli edukaciju. Zajedno s policijskim službenicima radit će na poboljšanju stanja sigurnosti.

Reciklažno dvorište Đakovo Potpisan ugovor o dodjeli 3 milijuna kuna za reciklažno dvorište "Vitika"

"Gradsko oko"

Dodaje kako neće doći do eventualnih sukoba u ingerencijama jer je Zakon propisao da i prometni redari mogu postupati po provedbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je propisao određene kazne. Kad se počne s naplaćivanjem kazni, pojašnjava, one će ovisiti o prekršaju. Primjerice, kazna za nepropisno parkiranje je 500 kuna, a parkiranje na mjestu za osobe s invaliditetom iznosi 700 kuna. Zamjenik gradonačelnika Antun Galić pojasnio je kako se Grad odlučio za sustav softvera prometnog redarstva "Pazigrad", koji ima proširenu opciju, odnosno rješenje za komunalni sustav "Gradsko oko".

– Nakon što profunkcionira prometno redarstvo, idemo s aplikacijom "Gradsko oko", putem koje će građani moći upozoravati na komunalni nered i prijavljivati ga – najavio je Galić.

Projekt 'Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine' turistički proizvod destinacije i manifestacija Predstavljen projekt 'Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine' Alkohol Rasterećenje Ukinut porez na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima