Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Zanimljiv program Adventa u Belom Manastiru

Koncert glazbenih diva, sajam OPG-ova i besplatni čvarci koji će se peći na trgu

Advent u Belom Manastiru
1/3
Foto: Beli Manastir
I ove je godine Grad Beli Manastir u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje pripremio bogat program za sve sugrađane u sklopu Adventa

Advent u Baranji svake godine tradicionalno počinje i završava u Belom Manastiru. Početak te manifestacije obilježen je paljenjem prve adventske svijeće na Trgu slobode u Belom Manastiru.

ADVENT U POREČU Vrući aperol i vrući gin, istarske kobasice, sarma u burgeru, gira volta, kolač od mrkve, panettone…

Druženje s Ćirom

Iste nedjelje, za najmlađe sugrađane organizirano je druženje i fotografiranje s Djedom Božićnjakom u novoobnovljenom i okićenom Ćiri, poznatoj parnoj lokomotivi.

Svim okupljenim mališanima koji su donijeli pismo Djedu Božićnjaku osigurani su medenjaci u obliku Ćire.

Naime, parna lokomotiva Ćiro iz 1952. godine s tri vagona vratila se, naime, u grad. Ćiro je upisan u registar zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH kao vlak-parna lokomotiva Đuro Đaković, broj Z-6029. Jedini je to sačuvani dio bivšeg voznog parka beljske željeznice. Vagoni su daleko stariji od lokomotive, izrađeni su između 1910. i 1920. godine. Ćiro je značajno kulturno dobro i nezaobilazna turistička atrakcija u jedinom baranjskom gradu. Od rujna 2016. godine cijela kompozicija restaurirana je u Slavonskom Brodu, a projekt restauracije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture.

U velikoj dvorani Centra za kulturu Grada Belog Manastira u protekli četvrtak je, nadalje, održan božićni koncert Ivane Husar, Danijele Pintarić te solista, orkestra i zbora Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

I ove je godine Grad Beli Manastir u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje pripremio bogat program za sve sugrađane u sklopu Adventa. Od 20. do 23. prosinca priprema se božićni sajam na gradskom trgu koji svake godine okuplja veliki broj domaćih OPG-ova, udruga i izlagača.

Nikad bogatiji Advent u Kaštelima Nastupaju Alen Nižetić, Psihomodo pop, Crvena jabuka, klape Cambi i Sv. Juraj...

Prvog dana sajma, predstavit će se djeca iz OŠ Šećerana, područnog odjela OŠ Branjin Vrh, mali zbor Umjetničke škole Beli Manastir, djeca OŠ Dr. Franje Tuđmana iz Belog Manastira, a očekuju se i dolazak moto mrazova iz moto kluba Beli Manastir. Za sve građane organiziran je koncert tamburaškog sastava Brace.

Sutradan će se, u subotu 21. prosinca, na sajmu predstaviti župni zbor Uzvišenja Svetog Križa, plesni studio Shine, Župni zbor Evo me te Kit Karson.

U nedjelju će na sajmu nastupati Filip Golubov Car, župni zbor crkve Svetog Martina biskupa, a večer završava paljenjem lanterni i njihovim puštanjem u zrak.

Na pozornicu će se, pak, 23. prosinca popeti popularna grupa Vigor koja će, bez sumnje, razveseliti Belomanastirce. Početak koncerta je u 20 sati.

SISAK Svjetlosni tunel na šetnici uz Kupu novi je adventski ukras u gradu

Bolja gastroponuda

A 27. prosinca u velikoj dvorani Centra za kulturu Grada Belog Manastira održat će se tradicionalni božićni koncert Belomanastirskog ansambla harmonika.

Grad Beli Manastir i ove će godine organizirati doček Nove godine na gradskom trgu. Za sve okupljene građane bit će organiziran prigodan koncert te vatromet i šampanjac u ponoć.

– Svake godine trudimo se našim sugrađanima i posjetiteljima pripremiti nešto novo u sklopu Adventa u Belom Manastiru. U sklopu tradicionalnog božićnog sajma ove nas godine očekuje bolja gastroponuda. Uz već poznate božićne kobasice i kuhano vino, na sajmu će se moći pronaći i domaći specijaliteti, sarma i besplatni čvarci koji će se peći na samom trgu. Kao i svake godine, i ove nas očekuje bogat zabavni program za sve uzraste. Vidimo se u Belom Manastiru! – poručio je belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob.