Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
DANI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Koncert za pamćenje i knjiga Matice hrvatske

Foto: Međimurska županija
Koncert Marije Vidović u atriju Starog grada u Čakovcu

U prekrasnom okruženju Starog grada Čakovca održan je svečani koncert sopranistice Marije Vidović i Varaždinskog komornog orkestra. Varaždinskim komornim orkestrom dirigirao je maestro Matija Fortuna. Koncert je održan u povodu 350. obljetnice sjećanja na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 400. obljetnice rođenja Petra Zrinskog, 20 godina djelovanja Zrinske garde i 10 godina od kako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana.

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA ZA POSJETITELJE Otvorena "Skelarska kuća" uz rijeku Muru

Dvanaest pjesma našlo se na novom albumu Marije Vidović "Međimurje moj dragi je dom" koji je, zahvaljujući suradnji s Večernjim listom, darovan čitateljima. Koncert je organiziran pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Predstavljena je i knjiga "Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu" u nakladi Matice hrvatske. Riječ je o zbirci rodoljubnih pjesama objavljenih posljednjih 350 godina na temu Zrinskog i Frankopana. Priređivači su Petra Babić i Vladimir Lončarević, a recenzent Božidar Petrač. Knjiga nudi pregled pjesama od 17. stoljeća pa do novijih djela, od kojih je najstarija pjesma iz 1666. godine napisana za vrijeme života Petra Zrinskog, dok je najnovija iz 2011. godine. Među stotinjak pjesma našle su se i tri pjesme Zvonimira Bartolića, međimurskog književnika i sveučilišnog profesora, dugogodišnjeg predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu kojem je u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije početkom prošlog tjedna otkrivena bista u Aleji velikana Učiteljskog fakulteta.

– Matica hrvatska dala je Međimurju, ali i cijeloj Hrvatskoj, prekrasan poklon povodom obilježavanja Dana Međimurske županije – rekao je župan Matija Posavec. Na predstavljanju knjige izvedeni su dijelovi drame "Urotnici" Mire Gavrana.