Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA ZA POSJETITELJE

Otvorena "Skelarska kuća" uz rijeku Muru

Foto: Međimurska županija
Interpretacijski centar “Skelarska kuća“ zamišljen je kao ulazna polazna točka na područje zaštićenog krajolika rijeke Mure, rekao je direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri David Novinščak.

U Svetom Martinu na Muri otvoren je interpretacijski centar "Skelarska kuća", u kojoj će posjetiteljima na raspolaganju biti pregled cjelokupne turističko-ugostiteljske ponude destinacije Sveti Martin na Muri, kao i detaljna prezentacija djelatnosti skelarenja uz rijeku Muru. Ukupna vrijednost investicije je oko 1,3 milijuna kuna.

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA Prva znanstvena publikacija o postrojbi kroz koju je prošlo 10.000 hrvatskih branitelja

– Skelarska kuća će u funkciji interpretacijskog centra čuvati tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru te će pružati prihvat, informacije i upućivanje turista u samu destinaciju. Možemo reći da Sveti Martin na Muri osim tradicije kupališnog turizma posebno njeguje još dvije tradicije, mlinarenje i skelarenje, na čemu su postignuti zaista važni rezultati – rekao je načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec.

Interpretacijski centar “Skelarska kuća“ zamišljen je kao ulazna polazna točka na područje zaštićenog krajolika rijeke Mure, rekao je direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri David Novinščak. Prije 16 godina rekonstruiran je ploveći mlin na Muri, koji je danas prepoznatljivi turistički brend zajedno sa skelom u Žabniku, a u toku je i rekonstrukcija skele uz Skelarsku kuću. Dosadašnji napori i suradnja lokalne zajednice, Općine i Međimurske županije rezultirali su povećim ulaganjima u javnu turističku infrastrukturu izgradnjom Mlinarske kuće i grunta, obnovom tradicijskog mlina te izgradnjom poučne pješačko-biciklističke staze "Svetomartinska Mura".

– Mlinarstvo i skelarstvo, naučila nas je tradicija, bile su ključne djelatnosti i, ako išta treba sačuvati od zaborava i prenositi na sljedeće generacije, to su upravo vrijednosti koje čine naš identitet i našu kulturu – rekao je međimurski župan Matija Posavec. Turisti će moći kupiti i suvenire te se provozati skelom.