Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Zavidni rezultati i novi projekti

Kopački rit ruši rekorde u posjećenosti i prihodima

U PARKU PRIRODE koristi se visoka tehnologija i modeli umjetne inteligencije u biomonitoringu faune i flore
1/2
Foto: OBŽ

Broj posjetitelja Parka prirode Kopački rit lani je bio veći šest posto u odnosu na prethodnu godinu, a prihodi istoimene Javne ustanove koja se brine o ovom jedinstvenom prirodnom bogatstvu Osječko-baranjske županije povećani su 13 posto. O timu, kao i aktualnim projektima ove ustanove ravnatelj JU Ivo Bašić informirao je obnašatelja dužnosti župana Matu Lukića na radnom sastanku održanom u Prijemnom centru u Kopačevu.

– Posebno veseli činjenica da zahvaljujući aktivnostima koje provodi Javna ustanova kontinuirano raste broj posjetitelja Parka prirode, a time i Osječko-baranjske županije. Ipak, u fokusu njihova djelovanja je zaštita prirode te ulaganja u infrastrukturu, poput nedavno završene adaptacije i obnove Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš u kojem je održana i najatraktivnija noć muzeja. Važno je naglasiti da su na području Kopačkog rita prije dva mjeseca razminirani posljednji metri Osječko-baranjske županije, koja je sada u cijelosti sigurna ili kako se kaže "slobodna od mina" – kazao je Lukić.

Foto: OBŽ

Ravnatelj JU Park prirode Kopački rit Ivo Bašić istaknuo je kako je prošla godina bila rekordna godina po broju posjetitelja, ali i visini prihoda, a upravo to Javna ustanova želi u budućnosti.

– Svojim gostima želimo nuditi proizvode s dodanom vrijednošću kako bismo zadržali kontinuitet rasta u svim segmentima. Kad je riječ o projektima koje trenutačno provodimo, moram spomenuti Life Danube Free Sky, čiji je cilj pridonijeti biološkoj raznolikosti ekosustava duž Dunava, potom Life WILDisland, u kojem smo usmjereni na očuvanje ugroženih prirodnih staništa poplavnih šuma na dunavskim otocima, te WatchOut projekt, u kojem upotrebljavamo visoku tehnologiju i modele umjetne inteligencije u biomonitoringu faune i flore u Parku prirode Kopački rit, pri čemu smo jedino zaštićeno područje koje monitoring vrši na takav način – rekao je Bašić i naglasio odličnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom, koja je podupirala sve njihove važne projekte. 

VEČER KULTURE sisačko-moslavačke županije održana je u Strukovnoj školi Sisak, a tom prigodom župan Ivan Celjak uručio je predstavnicima udruga ugovore o sufinanciranju programa, odnosno projekata na temelju Javnog poziva Sufinanciranjem udruga obogaćuje se raznovrsnost i kvaliteta kulturne ponude Na Večeri kulture SMŽ-a uručeni ugovori o sufinanciranju projekata Ta ideja vrti mi se u glavi već 10 godina, kada je krematorij bio gotovo tabu-tema, kaže Joško Vuković, direktor pogrebnog poduzeća 'Čempresi' Najjeftiniji klasični ukop je 1000 €, a kremiranje će stajati upola manje Na šibenskom groblju Kvanj gradit će se prvi krematorij u Dalmaciji POVEĆAN CENZUS Uskrsnice će se isplaćivati u Fini od 4. do 30. ožujka Umirovljenici i nezaposleni Samobor za uskrsnice osigurano 130 tisuća eura