Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Transformacija Zagrebačke županije u pametnu županiju

Kožić: Inovacije i znanje, kao temelj razvoja, imaju ključnu ulogu

Zagrebački župan Stjepan Kožić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Župan Stjepan Kožić je naglasio da je Zagrebačka županija, prema nizu pokazatelja, jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija, međutim, rekao je, prostora za napredak, razvoj i učenje uvijek ima

O načinu povećanja konkurentnosti gospodarstva i podizanju kvalitete života, koristeći pritom nedavno usvojenu Strategiju razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije, govorilo se na konferenciji 'Transformacija Zagrebačke županije u pametnu županiju'.

Pod pojmom 'pametna županija' definira se područje u kojemu se visoke tehnologije, prvenstveno informacijske i komunikacijske (ICT), integriraju u javnu upravu, u područje industrije, energije, transporta..., a s ciljem postizanja bolje mobilnosti, energetske efikasnosti, pametnog razvoja, konkurentnosti, održivosti...

Župan Stjepan Kožić je naglasio da je Zagrebačka županija, prema nizu pokazatelja, jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija, međutim, rekao je, prostora za napredak, razvoj i učenje uvijek ima. Podsjetio je da je Županijska skupština krajem rujna donijela Strategiju razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije do 2023., čiji je cilj podizanje kvalitete života građana, konkurentnosti gospodarstva i efikasnosti javne uprave na načelima održivog razvoja uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije.

- Strategija je usredotočena na razvoj preduvjeta koji će omogućiti transformaciju Zagrebačke županije u pametnu županiju. Kako bi se to i ostvarilo, izdvojit ću samo dva projekta. Prvi je razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta, kojega provodimo već dvije godine, a drugi obrazovanje u skladu s potrebama modernog društva. Projekt širokopojasnog interneta sastoji se od šest podprojekata, čiji su nositelji naši gradovi, a ukupna investicija vrijedna je oko 950 milijuna kuna. Budući da je razvoj ljudskih potencijala, odnosno obrazovanje, važan preduvjet uspješne transformacije u pametnu županiju, želim reći da je Zagrebačka županija najpoznatija u Hrvatskoj po intenzivnoj gradnji škola i sportskih dvorana. Samo u ovoj godini osigurali smo za kapitalnu gradnju u školstvu 55 milijuna kuna vlastitih sredstava. Po vrlo dobrim tehničko-tehnološkim i nastavnim uvjetima, koji su vidljivi i u rezultatima učenika na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima, izdvojio bih Srednju strukovnu školu Samobor - rekao je župan, priopćili su iz Zagrebačke županije.

Naglasio je da svakodnevni razvoj novih tehnologija (istaknuvši pritom tvrtku 'Rimac automobili') pokazuje da je njihov napredak nezaustavljiv te predstavlja značajan potencijal za pametan i održiv rast i razvoj.

- Budućnost je to o kojoj moramo misliti već danas, a u kojoj inovacije i znanje, kao temelj razvoja, imaju ključnu ulogu - rekao je.

Župan Kožić je rekao da će Županija, uz ostalo, potaknuti i pomoći udruživanje IT industrije sa svoga područja, s ciljem njezina uključivanja u kreiranje razvoja gospodarstva i društva, kao i poticati razvoj pametnih gradova, sela, poljoprivrede, industrije...