Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
priznanja najboljim proizvođačima

Kožić: Poljoprivredna gospodarstva čuvaju ruralni prostor i sprječavaju odlazak mladih

Župan Stjepan Kožić na poljoprivredno-božićnom sajmu
Foto: Zagrebačka županija
Poljoprivredno-božićni sajam već 14 godina, organizira Općina Pušća, a na njemu je ove godine sudjelovalo sedamdesetak izlagača

U Pušći je održan tradicionalni poljoprivredno-božićni sajam, u sklopu kojega su dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima rakije i proglašeni šampioni ovogodišnje izložbe sira Zagrebačke županije. Sajam, već 14 godina, organizira Općina Pušća, a na njemu je sudjelovalo sedamdesetak izlagača.

"Poljoprivredna gospodarstva su izvor života, ona čuvaju hrvatsku tradiciju, kulturu i svjetonazor", rekla je Anđela Cirkveni, načelnica Pušće, dodavši da su ovakve manifestacije od velike važnosti za promociju kvalitetne, ekološke, prije svega domaće proizvodnje.

"One potvrđuju koliko je važna promocija zdravih hrvatskih proizvoda. Ističem hrvatskih, jer kupnjom 'našega' omogućujemo proizvođačima povećanje njihove proizvodnje i, ono što je najvažnije, opstanak mladih na domaćiji", rekla je Cirkveni.

Sajam su zajedno s njom, ispijanjem šampionske rakije, otvorili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i župan Stjepan Kožić. Župan je zahvalio svima koji su stvorili osnove da se ovaj sajam održava već 14 godina.

"Zagrebačka županija je pretežno ruralni prostor, no ne mislimo da je to mana. Poljoprivredna gospodarstva, čiji razvoj pomažemo kroz naš Upravni odjel za poljoprivredu, 'čuvaju' ruralni prostor i sprječavaju odlazak mladih iz njega", rekao je župan, priopćili su iz Zagrebačke županije.

I ovom je prigodom istaknuo ULO hladnjaču u Distributivnom centru za voće i povrće u Velikoj Gorici, čija je gradnja završena, rekavši da su njome stvoreni uvjeti da domaći proizvođači voća i povrća budu konkurentni uvoznim lobijima i svoje proizvode ne prodaju samo sezonski, nego tijekom cijele godine.

Šampionom 13. izložbe rakija Zagrebačke županije proglašena je viljamovka Mladena Balije iz Luke, dok su šampionski sir, u sklopu 10. izložbe sira, proizvele Štefica Gredičak iz Jakovlja (u kategoriji svježih sireva) i Ruža Malkoč iz Kupinečkog Kraljevca (u kategoriji polutvrdih sireva).