Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurska županija

Krađa bicikala 30 posto manje, pomogla i aplikacija za mobitele

U prvih devet mjeseci 2016. na području Međimurske županije ukradeno je 207 bicikala
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Najveći broj bicikala ukraden je na području grada Čakovca, zbog čega iz policije građanima preporučaju da koriste nadzirana spremišta za bicikle

Broj krađa bicikala na području Međimurske županije pao je ove godine za 30 posto. U prvih devet mjeseci 2016. ukradeno je 207 bicikala, dok ih je u istom razdoblju prošle godine ukradeno 298.

- Najveći broj bicikala ukraden je na području grada Čakovca, pa vlasnicima preporučujemo da koriste nadzirano spremište za bicikle u samom centru grada, na Trgu Republike - kaže glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal. Usto, svoje bicikle građani mogu brzo i jednostavno registrirati putem portala za registraciju bicikala ili putem mobitela preuzimanjem besplatne aplikacije za Android i iPhone uređaje. Radi se o pilot projektu koji se trenutno provodi na području PU varaždinske i PU međimurske.

- Aplikacija, osim registracije, omogućuje i pregledavanje pronađenih bicikala čiji vlasnik nije poznat, kao i prijavu krađe. Odmah nakon prijave krađe, osnovna informacija s opisom bicikla šalje se policijskim ophodnjama - pojašnjava Gačal. Krađa je manje zahvaljujući i tom projektu. Bicikle nepoznatih vlasnika policija prodaje. Na nedavno održanoj javnoj dražbi prodana su 32 bicikla, a za najjeftiniji je trebalo izdvojiti svega 30 kuna, dok je najskuplji prodan za tisuću kuna. Od prodaje bicikala u državni je proračun uplaćeno 6090 kuna.