Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Uređenje 'Gunjačinih stuba'

Kreće obnova jedne od najstarijih kninskih ulica koja se nalazi u povijesnoj jezgri

Knin
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Radovi se izvode po projektnoj dokumentaciji odobrenoj od strane Ministarstva kulture -Konzervatorskog odjela u Šibeniku i uz stalni nadzor konzervatora, kažu u kninskoj gradskoj upravi

U sklopu IPA-projekta 'Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Knina' u utorak počinju radovi na uređenju 'Gunjačinih stuba', jedne od najstarijih kninskih ulica koja se nalazi u zaštićenoj kulturno povijesnoj jezgri grada, u vrijednosti 180 tisuća eura, doznaje se u ponedjeljak u Gradu Kninu. Radovi će trajati do 30. travnja, a izvodit će ih tvrtka Neir iz Splita koju su kao podizvođača odabrali izvođači na IPA projektu, tvrtke Cestar iz Splita i Viadukt iz Zagreba.

Radove financiraju Hrvatske vode, a splitski Neir treba vratiti Gunjačinu ulicu sa starim kamenim pločama u prvobitno stanje nakon što je ranije saniran vodovodni cjevovod  u toj ulici.

Pod nadzorom konzervatora

Budući da je ulica nalazi unutar povijesne gradske jezgre Knina, podizvođač je dobio odobrenje Ministarstva kulture za izvođenje radova na nepokretnim kulturnim dobrima.  Radovi se izvode po projektnoj dokumentaciji odobrenoj od strane Ministarstva kulture -Konzervatorskog odjela u Šibeniku i uz stalni nadzor konzervatora, kažu u kninskoj gradskoj upravi.

Zbog obnove Gunjačinih stuba u Kninu će se od utorka Zvonimirovom ulicom voziti prema privremeno postavljenoj signalizaciji.

Na državnoj cesti D33, na dionici Zvonimirova ulica u Kninu, svakodnevno će se u razdoblju od 6. veljače do 31. ožujka ove godine, u vremenu od 7 do 17 sati, odvijati radovi na obnovi i restauraciji Gunjačine ulice, pa će se promet regulirati vertikalnom signalizacijom, a po potrebi i ručnom regulacijom, priopćeno je u ponedjeljak iz Županijskog centra 112.

Ukupna vrijednost projekta 'Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Knina' iznosi 15,67 milijuna eura, od čega se kroz IPA fond financira 8,78 milijuna eura, dok ostatak pokrivaju nacionalna sredstva.