Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurska županija

Kreće osposobljavanje radnika za dva zanimanja kojih najviše nedostaje

Građevinski radnik
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija
Čak 97 posto osoba nakon isteka godine dana obaveznog osposobljavanja ostaje raditi kod istog poslodavaca

Marina Kodba, predstojnica čakovečkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rekla je da se provodi osposobljavanje 40 osoba za rad u građevini, a u planu je i osposobljavanje 60 osoba za rad u metaloprerađivačkoj industriji.

- Za ta dva sektora postoji najveća potreba na tržištu - istaknula je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. Čak 97 posto osoba nakon isteka godine dana obaveznog osposobljavanja ostaje raditi kod istog poslodavaca. Od 3000 nezaposlenih u Međimurju, čak 20 posto nema završenu osnovnu školu, a uglavnom se radi o pripadnicima romske nacionalne manjine. O demografskoj slici Međimurja i njenom utjecaju na gospodarstvo govorila je Dijana Krnjak, direktorica HGK – Županijske komore Čakovec.

- Međimurje ima najmlađe stanovništvo uz Grad Zagreb i okolicu. Prosjek godina nam je u 2016. bio 41,1. Međimurska županija se prema HGK-ovom indeksu gospodarske snage popela na osmo mjesto, i jedna je od rijetkih koja je zabilježila pozitivan pomak - dodala je D. Krnjak. Ravnateljica  Centra za socijalnu skrb Alenka Bilić rekla je da je za 5238 korisnika lani isplaćeno 23 milijuna kuna zajamčene naknade. Broj korisnika je u opadanju zbog uvođenjem novih ograničenja, pa tako, na primjer, vlasnik automobila ne može biti korisnik. Na dan 31. listopada broj korisnika kojima se isplaćuju zajamčene naknade u Međimurju je pao na 4748.