Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Jedinstveni projekt “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”

Krediti s 0,09 posto kamata za kupnju stana ili kuće samo u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: Osječko-baranjska županija
Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području županije

Župan Ivan Anušić potpisao je dodatak ugovorima o poslovnoj suradnji sa šest poslovnih banaka i 12 jedinica lokalne samouprave za provedbu projekta “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”, jedinog takve vrste u Hrvatskoj. Naime, postojeći kreditni potencijal od 50 milijuna kuna iskorišten je pa je na sjednici Županijske skupštine u siječnju on povećan za još 50 milijuna kuna, što je sada i provedeno ugovorima s bankama. Time je omogućen nastavak projekta koji je pobudio veliki interes građana, a to potvrđuje i podatak da su subvenciju kamata na stambeni kredit već koristile 142 osobe, a tako je kupljeno 75 stanova i 67 kuća.

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Župan: Svi najavljeni projekti se realiziraju

Velik interes

– Projekt smo pokrenuli 2019. i odmah imali veliku zainteresiranost korisnika, ali i općina i gradova koje u njemu sudjeluju uz Županiju. Potpisivanjem ovog ugovora stvaraju se još povoljniji uvjeti za korisnike, odnosno gotovo beskamatni krediti jer kamata može biti 0,09 posto. Projekt ima konkretne rezultate, a tako će se i nastaviti jer smo osigurali dodatnih 50 milijuna kuna kreditnog potencijala – rekao je župan Anušić. Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području županije, bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na tom području. Provodi se subvencioniranjem kamatne stope od 1 postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima Županija zaključi ugovor prvih 10 godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina. Najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000 kuna, a stambeni kredit može biti i veći od toga iznosa, ali razliku financira korisnik kredita.

Uz Osječko-baranjsku županiju, u projekt se uključilo 12 jedinica lokalne samouprave, i to s jednim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit. To su gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo i Valpovo te općine Bilje, Bizovac, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac i Petrijevci, čiji su predstavnici danas potpisali dodatak ugovorima. Na njihovu je području čak 119 od 142 dosad kupljene nekretnine. Još pet jedinica lokalne samouprave ubrzo će se uključiti.

Potpisan ugovor o gradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće Projekt od 101,6 milijuna kuna, sa sušarom, hladnjačom, ekolinijom za preradu povrća i voća

Šest banaka

Dodatak ugovora o poslovnoj suradnji potpisale su Agram banka, Erste&Steiermarkische bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka.

– U prvih 50 milijuna kuna kreditnog potencijala kamatna stopa za kredite u eurima kretala se u rasponu od 2,49 do 3,2 posto. Nakon promjena na financijskom tržištu, Županija je od banaka zatražila dodatno sniženje kamata te se one kreću u rasponu od 2,09 do 2,7 posto. Na tu kamatu Županija i uključene općine i gradovi dodatno subvencioniraju kamatu s dva postotna poena, pa će kamata za neke korisnike biti već od 0,09 posto, što je gotovo beskamatno – ističe pročelnica Ivana Katavić Milardović.