Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
sustav otpadnih voda na Krku

Krenuli radovi na najvećem projektu nakon izgradnje Krčkog mosta

Otok Krk
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Projekt će obuhvatiti radove na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te na proširenju i dogradnji sustava javne odvodnje za šest aglomeracija na otoku Krku (Omišalj, Malinska-Njivice, Krk, Punat, Baška i Klimno- Šilo)

Radovi na projektu izgradnje Sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka, vrijednom ukupno 648,3 milijuna kuna, počeli su u srijedu u Gradu Krku, a projekt su predstavili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor "Ponikve voda" Frane Mrakovčić.

Ministar Ćorić rekao je da će se izgraditi 85 kilometara kanalizacijske mreže i rekonstruirati gotovo 40 kilometara vodovodne mreže. "Riječ je o ogromnom projektu, vjerojatno obujmom najvećem projektu na otoku Krku nakon izgradnje Krčkog mosta", rekao je te dodao kako je to i jedan od većih projekata koji se financiraju iz EU fondova, uz sufinanciranje Hrvatskih voda, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Realizacijom tog projekta, u roku od 27 mjeseci, poboljšat će se kvaliteta života na otoku Krku i kvaliteta turističkih usluga, kao i cijelog otočnog gospodarstva, zaključio je.

Direktor "Ponikve voda" Frane Mrakovčić  objasnio je da će projekt Sustav prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka obuhvati radove na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te na proširenju i dogradnji sustava javne odvodnje za šest aglomeracija na otoku Krku (Omišalj, Malinska-Njivice, Krk, Punat, Baška i Klimno- Šilo).

Ukupna vrijednost projekta, čiji je naručitelj otočna komunalna tvrtka Ponikve voda, je 648,3 milijuna kuna, financira se s 369,1 milijuna kuna europskog novca, u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020.  a drugi dio osigurava se iz državnog proračuna, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave.

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić rekao je da taj projekt počinje nakon što je uspješno riješen dovod vode do svakog otočnog domaćinstva i uređen sustav ekološkog gospodarenja otpadom na otoku Krku, odnosno da se "tim projektom zatvara komunalno opremanje otoka".

Radovi će trajati do prosinca 2020., neće se obavljati tijekom turističke sezone, od sredine lipnja do sredine rujna, a uključuju radove na 79,4 kilometara gravitacijskih cjevovoda otpadnih voda, 6,9 kilometara tlačnih cjevovoda otpadnih voda te 26 crpnih stanica, 7730 novih kućnih priključaka na sustav odvodnje, 700 zasebnih crpnih stanica, kao i radove na rekonstrukciji 39,8 kilometara vodovodne mreže i druge radove. 

Projekt je sukladan je s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda kroz pružanje 100-postotne usluge prikupljanja i obrade sekundarnih otpadnih voda stalnog stanovništva, industrije, trgovine i turizma.

Prikupljanjem i obradom otpadnih voda smanjit će se ili izbjeći izravno ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u more i tlo te doprinijeti osiguranju dobrog stanja podzemnih voda u skladu s okvirnom direktivom o vodama, podizanja životnog standarda i promicanje održivog i ravnomjernog razvitka.