Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
U ZNAK SJEĆANJA

Križ pokraj rijeke za vječno sjećanje na hrabre branitelje

1/4
Foto: Brodsko-posavska županija
Obilježena 30. obljetnica tragičnog stradanja sedmorice pripadnika 108. brigade ZNG i jednog civila u nabujaloj i hladnoj Savi

U znak sjećanja na smrtno stradale heroje Domovinskoga rata, članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i suborci, izaslanstvo braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i izaslanstvo Brodsko-posavske županije predvođeno županom Danijelom Marušićem zapalili su svijeće i položili vijence te se prisjetili tragičnog kraja sedmorice hrvatskih branitelja koji su se utopili u Savi nedaleko od Slavonskog Broda. Da njihova žrtva ostane u trajnom sjećanju, u povodu 30. obljetnice ovog tragičnog događaja kod tzv. velike krivine na Savi na inicijativu Udruge 108. brigade Zbora narodne garde podignuto je spomen-obilježje u obliku križa.

Kobno prevrtanje čamca

Tog kobnog 6. travnja 1992., teškog i posebno žalosnog za pripadnike ove slavne brigade, izvedena je jedna od najsloženijih operacija tijekom Domovinskoga rata, koju jedna vojna postrojba izvodi u ratnim djelovanjima. Naime, 108. slavonskobrodska brigada ZNG RH prvi je put kompletna izvršila prelazak rijeke Save na drugu obalu, na bojište u Bosansku Posavinu, a na nekim dijelovima i pod vatrom u blizini neprijateljskih linija.

Jedan dio brigade išao je preko savskog mosta koji spaja dva grada, Slavonski i Bosanski Brod, gdje je crta bojišnice bila stotinjak metara od mosta. Drugi dio išao je pješice preko visećeg mosta kojim se s ceste između Slavonskog Broda i Migalovaca ulazi u rafineriju u Bosanskom Brodu, dok je treći dio rijeku forsirao čamcima. Tom se prigodom prevrnuo jedan čamac i smrtno su stradali pripadnici 108. brigade ZNG RH Anđelko Barač, Davor Bernardić, Dražen Bukvić, Marko Jelinić, Zvonimir Kvesić, Gojko Lauc, Zoran Seferović i civil Ilija Jozić, koji je upravljao čamcem. Hrabri branitelji bili su u punoj vojnoj opremi. Vjeran Štiglić jedini je preživjeli bojovnik koji se u ovoj tragediji nadljudskim naporima uspio spasiti.

– Osjećaji su svake godine sve gori, osjećaji su grozni. Što sam stariji, sve je gore. Od toga se ne može pobjeći. Svi smo bili mladi. Mi smo se potopili. Kada sam isplivao, jedan od suboraca još je bio živ i zvao je u pomoć. Nažalost, ne može ti u toj situaciji nitko pomoći – rekao je Vjeran Štiglić, jedini koji se spasio iz hladne rijeke.

”Oni nikad nisu željeli tuđe”

Prije tragično preminulih branitelja Savu je uspješno prešlo 25 vojnika. Nažalost, nemilosrdna i brza rijeka ubrzo potom pokazala je svoju snagu, povukavši njihova tijela na dno. Župan Marušić rekao je kako gotovo da nema metra Brodsko-posavske županije koji nije natopljen krvlju hrvatskih branitelja. – Ludi koji su ovdje stradali izgubili su živote za nešto sveto, a to je domovina, braneći svoj hrvatski narod i svoje domove, i s desne i lijeve obale rijeke Save. Oni nikad nisu željeli tuđe, nego su samo branili svoje, i po međunarodnom pravu i po ljudskom i Božjem – istaknuo je Marušić.