Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Tvrđava kulture Šibenik predstavila novosti

Kuća umjetnosti Arsen ima novi vizualni identitet koji je izradio Plac Studio

1/3
Foto: Grad Šibenik
Vodili smo se time da predložimo kvalitetno i primjenjivo rješenje te da odamo počast Arsenu i Šibenčanima koje je on kroz svoj umjetnički rad predstavljao – kaže autorski dvojac o vizualnom identitetu za Kuću umjetnosti Arsen

Fizičku preobrazbu dvorane bivšeg kina Odeon u središtu Šibenika u novi gradski javni prostor namijenjen održavanju glazbeno-scenskih događanja, kinoprojekcija, kazališnih predstava, izložbi i konferencija prati i stvaranje novog vizualnog identiteta.

PRIRODNA POJAVA Rogozničko jezero, poznatije pod imenom Zmajevo oko promijenilo boju

Velik interes

Nakon što je početkom godine prostor dobio novo ime – Kuća umjetnosti Arsen, Tvrđava kulture Šibenik (koja je prostor dobila na upravljanje) raspisala je poziv za izradu vizualnog identiteta čija će prepoznatljivost, originalnost i suvremenost odražavati namjenu prostora i programske sadržaje i time biti temelj komunikacije prema korisnicima, partnerima i javnosti, istaknuli su iz šibenske uprave i dodali da je poziv izazvao velik interes, a među čak 33 prijavljena rada odabran je onaj autorskog tima Plac Studio.

– Iza imena stoje dva kreativca iz Zagreba - Roko Jurjević i Ivan Klanac – većini poznatiji kao Roko i Klanac, koji su studio osnovali po završetku diplomskog studija na Studiju dizajna u Zagrebu, s već jasnom idejom i predodžbom što žele. Danas uz puno rada i fokusiranosti to i ostvaruju. U proteklih nekoliko godina ostvarili su različite suradnje: s Akademijom dramske umjetnosti i njihovom Galerijom f8; Glumačkom regatom; u međunarodnoj sferi suradnja za konferenciju Fashion, Costume and Visual Cultures… Među recentnijim projektima na kojima rade su Art Zagreb i Zagreb Design Week, a u gustom rasporedu našli su vremena za prijavu na natječaj Tvrđave kulture – rekli su iz šibenske uprave.

Župan Goran Pauk posjetio mlade OPG-ovce, korisnike županijskih subvencija Prepoznali su poljoprivredu kao svoj put samozapošljavanja i ostali na djedovini

– Čim smo vidjeli natječaj, uvidjeli smo priliku za kreativnim promišljanjem i odmah smo se odlučili za prijavu! Nakon što smo pročitali raspis projektnog zadatka, više nije bilo natrag. Počeli smo raspravu o tome što je Kuća umjetnosti Arsen i kakav identitet bi se mogao razviti. Projektni zadatak prezentirali smo prijatelju i kolegi dizajneru Aleksandru Obrenoviću s kojim smo krenuli u daljnju razradu. Vodili smo se time da predložimo kvalitetno i primjenjivo rješenje te da odamo počast Arsenu i Šibenčanima koje je on kroz svoj umjetnički rad predstavljao. Šibenik doživljavamo kao grad bogat poviješću, kulturom i ponajprije inspirativnim ljudima – izjavili su autori.

Naglasili su da proces uvijek započinju razgovorom koji vrlo brzo preraste u ideje koje se potom prenose na papir (ili ekran) i dalje rastu i razvijaju se. U kreativnom procesu, ističu, pratila ih je i Arsenova glazba.

Svjesni veličine Arsena Dedića

– Svjesni smo veličine lika i djela Arsena Dedića, utjecaja koji je imao na Šibenik, Hrvatsku pa čak i svijet. I dandanas naši roditelji čuvaju njegove ploče i kasete, a jedan od nas dvojice čak je imao i priliku upoznati ga. Istraživali smo zaista mnogo, od Arsenove glazbe i poezije, njegove prve dizajnirane singlice, do povijesti Šibenika i bivšeg kina Odeon. Od ideje do realizacije prošlo je otprilike mjesec dana – rekli su autori.