Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Župan Goran Pauk posjetio mlade OPG-ovce, korisnike županijskih subvencija

Prepoznali su poljoprivredu kao svoj put samozapošljavanja i ostali na djedovini

Foto: Šibensko-kninska županija
Šibensko-kninska županija ove je godine za provođenje Programa razvoja poljoprivrede u proračunu osigurala iznos od 1.540.000 kuna isključivo za sufinanciranje aktivnosti i projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i trgovačkih društava registriranih za obavljanje poljoprivredne djelatnosti

Šibensko-kninska županija ove je godine za provođenje Programa razvoja poljoprivrede u proračunu osigurala iznos od 1.540.000 kuna isključivo za sufinanciranje aktivnosti i projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i trgovačkih društava registriranih za obavljanje poljoprivredne djelatnosti

SVEUČILIŠTE U SLAVONSKOM BRODU POČINJE S RADOM SVEUČILIŠTE U SLAVONSKOM BRODU POČINJE S RADOM Želimo biti pokretač gospodarstva u Slavoniji

Župan Goran Pauk sa suradnicima posjetio je tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva u vlasništvu mladih poljoprivrednika koji su korisnici županijskog programa razvoja poljoprivrede te im uručio ugovore o subvencioniranju.

– Župan je najprije obišao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marija Barišića u Ružiću, mladog poljoprivrednika i uzgajivača rezanih gerbera, koji je 2016. godine preuzeo gospodarstvo od oca. Obitelj Barišić se do prije nekoliko godina bavila uzgojem voća, povrća i smilja. Zbog otežanog plasmana smilja na tržište, svoje su znanje i resurse uložili u profitabilniju granu poljoprivrede – cvjećarstvo, te su trenutačno jedini proizvođači rezanog cvijeća u županiji. U podizanje nasada i opremu plastenika uložili su više od 100.000 kuna vlastitih sredstava, a Šibensko-kninska županija subvencionirala ih je u iznosu od 30.000 kuna – rekli su u Šibensko- kninskoj županiji.

Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Umljanovićima, mlada poljoprivrednica Ivana Mešin bavi se uzgojem muznih krava i proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. Ta majka dviju djevojčica prošle je godine napustila siguran posao u trgovini i s jednom kravom u vlasništvu hrabro se odlučila za poljoprivredu kao osnovnu djelatnost. Šibensko-kninska županija podržala ju je i sufinancirala joj gradnju štale, u kojoj je šest krava, a s 11.100 kuna Županija je ove godine Ivani Mešin sufinancirala kupnju još dvije krave i opreme za mužnju.

GRADSKE POTPORE Odobreno je 2,7 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima

Dvadesetčetverogodišnji Mateo Begonja ove je godine registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo specijalizirano za proizvodnju goveđeg mesa. Kreditnim zaduženjem ovaj je mladi poljoprivrednik kupio šest junica i jednog bika pasmine Salers koja ima odlične tovne osobine i koja je idealna za uzgoj na našem području. Županija je s 30.000 kuna sufinancirala kupnju dodatnih grla te je na farmi iznad Sedramića na Moseću trenutačno 11 junica, jedan bik te pet mliječnih krava.

– Prepoznali ste poljoprivredu kao svoj put samozapošljavanja i ostali na djedovini sa svojom djecom, zato mi je iznimno drago što ovim poticajem možemo pomoći u realizaciji vaših planiranih aktivnosti. To što radite sjajan je pozitivan primjer svima – kazao je župan Pauk i poželio im uspjeh u daljnjem radu.

– Šibensko-kninska županija ove je godine za provođenje Programa razvoja poljoprivrede u proračunu osigurala iznos od 1.540.000 kuna isključivo za sufinanciranje aktivnosti i projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i trgovačkih društava registriranih za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Na raspisani javni poziv ove je godine pristiglo 128 zahtjeva. Dosad ih je obrađeno 79, od kojih je 75 zahtjeva odobreno i za njih je izdvojeno 793.147 kuna – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.